Rolul-cheie jucat de Bulgaria la începutul războiului din Ucraina. Operațiunile, derulate și prin România, realizate în mare secret
Bulgaria a furnizat Ucrainei combustibil și arme vitale de fabricație sovietică, dar a fost nevoită să păstreze în mare secret livrările din cauza pozițiilor pro-Moscova ale unor politicieni de la Sofia.
O investigație POLITICO arată că Sofia a jucat un rol-cheie în respingerea invaziei ruse din Ucraina în primăvara anului trecut, când armata ucraineană dispunea doar de armament de producție sovietică și risca să rămână rapid fără muniție din cauza amplorii operațiunilor militare.
În timp ce statele occidentale dezbăteau asupra armamentului modern pe care l-ar putea oferi Ucrainei pentru a se apăra, Bulgaria era văzută drept o posibilă sursă de aprovizionare cu arsenalul folosit deja de armata ucraineană. Solicitată de Kiev, operațiunea de înarmare s-a desfășurat în mare secret pentru a nu fi exploatată de politicieni bulgari pro-Moscova.
Deși oficial Sofia a manifestat față de război o atitudine mai apropiată de cea a Budapestei, totuși a susținut Kievul cu livrări de combustibil, armament și muniții efectuate prin intermediul unor companii bulgare și din străinătate care au operat pe cale aeriană și terestră prin România, Polonia și chiar Ungaria către Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe Dimitro Kuleba și fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov (acum în opoziție) au confirmat informațiile.
„Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în faza incipientă a războiului a provenit din Bulgaria”, a recunoscut Petkov pentru WELT.
„Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari de muniții necesare, așa că președintele (Volodimir, n. red.) Zelenski m-a trimis” la Sofia să le obțin, a precizat Kuleba.
Era o chestiune de „viață și moarte” în acel moment, a explicat el, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe și ar fi „ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.
„Propunerea bulgară”
Pe 25 februarie 2022, a doua zi după lansarea invaziei ruse din Ucraina, Kiril Petkov le-ar fi spus omologilor săi din Consiliul European că președintele Zelenski este vânat de omologul său rus Vladimir Putin și a cerut ca Uniunea Europeană (UE) să răspundă cu decizii dure împotriva Rusiei. Ministrul său de Finanțe, Asen Vasilev, a insistat de asemenea în rândul omologilor săi din UE pentru adoptarea unor decizii rapide ca răspuns la agresiunea militară rusă din Ucraina. Comisia Europeană a susținut în cele din urmă aceste inițiative, fiind numite pe culoarele UE drept „Propunerea bulgară”, scrie POLITICO.
Pe 19 aprilie, după retragerea forțelor armate ale Rusiei din jurul Kievului și în contextul începerii unei noi faze a războiului, Kuleba s-a deplasat la Sofia pentru a face rost de resurse pentru a rezista invaziei. Luptele erau atât intense, își aduce aminte el, încât Ucraina trebuia să-și reînnoiască urgent stocurile, în special cele de muniții de fabricație sovietică.
Cu toate că situația politică din Bulgaria era precară, Petkov s-a angajat să facă „tot ce-i stă în putință”, notează POLITICO. Astfel, fostul premier de la Sofia a autorizat exporturi de combustibil, armament și muniții prin intermediul unor companii private, atât bulgare, cât și din străinătate, iar livrările erau efectuate către terți, nu direct către Ucraina.
„Industria noastră militară privată producea la viteză maximă”, a spus Petkov.
Aeroportul Rzeszów, principalul nod logistic
Principalul nod logistic era aeroportul polonez Rzeszów, situat la 70 de kilometri de granița cu Ucraina. În același timp, afirmă fostul premier bulgar, Sofia se asigurase că rutele terestre prin România și Ungaria erau deschise camioanelor.
În iunie, fostul șef al companiei de stat Kintex, Aleksandr Mihailov, a făcut primele dezvăluiri pe fondul unor acuzații de implicații politice în demisia sa, evocând atunci exporturi în valoare de 2 miliarde de euro. Potrivit unor informații obținute de WELT, plățile au fost asigurate de Statele Unite și Marea Britanie.
Răspunsul Kremlinului
Aceste eforturi de susținere a Ucrainei au intrat în atenția Kremlinului, care a răspuns începând din luna mai cu atacuri cibernetice împotriva Bulgariei. Totodată, a jucat pe cartea șantajului energetic, în condițiile în care Bulgaria era dependentă de gazele rusești. În plus, Moscova a căutat să mituiască deputați bulgari și să se infiltreze în instituții ale țării vecine. În martie și iunie, Bulgaria a expulzat aproximativ 70 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Sofia suspectați de spionaj.
În pofida căderii guvernului său printr-o moțiune de cenzură susținută de deputați pro-ruși, Kiril Petkov crede că Bulgaria este acum mult mai aproape de Occident față de 24 februarie 2022. „Am arătat că este posibilă o lume fără dependență și teamă de Rusia”, a conchis politicianul bulgar.