Ambasadoarea Suediei la București: Îngrijorările care au dus la blocarea aderării la Schengen nu au legătura doar cu România
Ambasadoarea Suediei a dat asigurări că țara sa va lucra activ la dosarul pentru extinderea spațiului Schengen, susținând afirmația ministrului Aurescu privind îngrijorările Austriei care au dus la blocarea intrării României.
Ambasadoarea Suediei la București Therese Hyden a subliniat că președinția țării sale la Consiliul European va „lucra activ” la dosarul privind extinderea spațiului Schengen, în cadrul unei conferințe alături de șeful diplomației române. „Președinția suedeză simte susținerea și solidaritatea României în aceste șase luni, așa că vă mulțumim foarte mult pentru asta”, i-a transmis Therese Hyden ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.
Potrivit ambasadoarei, Consiliul Afaceri Externe din 23 ianuarie „va fi una dintre oportunități pentru părțile implicate de a se întâlni”, alte întrevederi relevante fiind Consiliul Informal pe Justiție și Afaceri Interne care va avea loc în Suedia între 26-27 ianuarie și întâlnirea speciala de pe 9 februarie a Consiliului European, dedicată problemelor de migrație.
„Vor fi multe oportunități importante pentru consultări și deja vă pot spune că președinția suedeză a fost abordată în vederea organizării de consultări bilaterale cu țările implicate în acest subiect. Așa că asta se va întâmpla. Asta e, procesul a început. Când se va finaliza acest proces este prematur de zis acum”, a arătat Therese Hyden.
Ambasadoarea a mai completat că ceea ce țara sa poate face este să se angajeze că va lucra activ cu toate părțile implicate. „Ușile noastre sunt deschise pentru consultări și încurajăm aceste discuții și așteptăm același sprijin constructiv de la toate părțile implicate”, a mai spus ambasadoarea.
Ce spune despre pachet legislativ privind azilul și migrația
„Cred că ministrul Aurescu a făcut o observație importantă, arătând că îngrijorările Austriei care au dus la blocarea intrării României în Schengen nu au legătură doar cu România. Acesta este un punct de plecare important. M-ați întrebat despre amplul pachet legislativ, Pactul privind Azilul și Migrația, un document legislativ care a fost deja introdus în anii anteriori și care va continua să facă obiectul negocierilor și pe durata președinției suedeze”, a mai susținut Therese Hyden, subliniind însă că „nu ne putem aștepta să finalizăm întregul pachet pe durata președinției suedeze”.
Therese Hyden a explicat că „unul dintre motive este acela că vorbim de un pachet de propuneri legislative uriaș și, de asemenea, că discuțiile vor fi dificile. Într-adevăr, nu există o legătură oficială între Schengen și pachetul privind Azilul și Migrația, sunt procese separate, iar acum vom afla mai în detaliu care sunt îngrijorările Austriei, care sunt îngrijorările Olandei cu privire la Schengen, în măsura în care acestea se regăsesc în cadrul negocierilor privind pachetul privind Azilul și Migrația, negocieri care vor avea loc, indubitabil”.
„Vom continua să folosim toate oportunitățile oferite de reuniunile formale și informale și în marja reuniunilor Consiliului pentru a răspunde la aceste îngrijorări. Aceasta va fi sarcina noastră principală. Cred că ambasadorul nostru la Bruxelles a exprimat clar că Suedia este pregătită să negocieze acest pact și, evident, pachetul legislativ privind azilul și migrația este propus de Comisie, iar rolul președinției este de a fi un mediator și să conducă negocierile pe acest dosar, care este unul separat”, a mai spus Therese Hyden.