Cum va fi 2023 pentru taxe și impozite. Pentru prima dată se introduce impozitul pe bacșiș
Regimul fiscal atât pentru persoanele fizice, cât și pentru întreprinzători și companii va fi diferit în 2023. A fost introdus impozitul pentru bacșiș, iar impozitul pe profit pentru firmele care nu au angajați a crescut la 16%.
Codul fiscal și măsurile luate de guvern anul trecut arată că începând de la 1 ianuarie 2023 a fost introdus bacşişul pentru plata la restaurant. De acum, bacșișul va fi trecut atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată, iar sumele ce provin din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, însă vor fi impozitate cu 10%.
Unele restaurante au început să pună aceste sume pe nota de plată, însă sunt și multe restaurante care nu au reușit să pună în practică această măsură, pentru că firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările, după cum a arătat Antena 3 într-un reportaj.
În același timp, 2023 vine cu alte taxe și impozite mai mari. Astfel, crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%, plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit va fi ajustat, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Ceea ce înseamnă că la un câștig mai mic, impozitul va fi mai mare.
De la 1 ianuarie 2023, a fost eliminat impozitul specific pentru sectorul HoReCa, arată Europa Liberă.
În privința microîntreprinderilor, schimbarea constă în aceea că vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat.
Până acum, microîntreprinderile fără angajați aveau impozit de 3% pe venit. În schimb, firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit de 16%.
În privința TVA-ului, vor avea loc schimbări în domeniul tursimului. Astfel, TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru activităţile de cazare hotelieră şi servicii de restaurant şi catering, şi de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice ce conţin adaos de zahăr. Ceea ce înseamnă că pentru consumatorul final prețurile vor fi mai mari.
După discuții aprinse în coaliția de guvernare, salariul minim brut va fi 3.000 de lei, în loc de 2550 de lei, ceea ce înseamnă că net-ul va fi 1.863 de lei. Potrivit estimărilor, de această majorare vor beneficia 2.181.134 salariaţi.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei.
Angajații vor primi 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Tot de la 1 ianuarie 2023 (până în 2028), salariul minim brut în firmele de construcții a crescut la 4.000 de lei.
În același timp, din acest an, scutirea de impozitul de 10% pe veniturile angajaților din IT s-a extins și la absolvenții de liceu care sunt studenți la universități acreditate și s-au angajat la companii eligibile pentru aplicarea facilității fiscale. De asemenea, scutirea s-a extins și la IT-iștii din instituțiile publice.
În privința veniturilor obținute din chirii, de la 1 ianuarie 2023, proprietarii vor plăti impozitul de 10% pe venit la valoarea întreagă a chirieri, după cum scrie Startupcafe.
Este vorba de alte proprietăți decât cele folosite în scopuri turistice. Astfel, la o chirie lunară de 1000 de lei, impozitul pe venit crește de la 60 de lei pe lună în 2022, la 100 de lei pe lună din 2023, arată tot Startupcafe.