Antonio Andrușceac (AUR): Recalcularea pensiilor, populism marca PSD. Soluția este să ne recăpătăm suveranitatea energetică și alimentară
Antonio Andrușceac, deputat AUR, a afirmat că reducerea inechității pensiilor va fi o temă folosită de PSD pentru a câștiga simpatia electoratului, de îndată ce se va face rocada la guvernare între PNL și PSD în luna mai 2023. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii România la raport, cu Andreea Crețulescu.
Noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023, conform termenilor agreați în PNRR, și include recalcularea tuturor pensiilor din România. Deputatul AUR Antonio Andrușceac atrage atenția că, până când pensiile speciale nu vor fi eliminate, subiectul inechității pensiilor rămâne cât se poate de actual. România este în continuare țara pensionarilor de lux, în timp ce, potrivit datelor Eurostat, unu din patru români de peste 65 de ani este în pragul sărăciei.
„Știm că e posibil să se facă rocada la guvernare între PNL și PSD, și atunci PSD și-a oprit o bucățică prin care să spună că vedeți, am venit și v-am mai dat ceva. Un populism. Dacă nu ne recăpătăm suveranitatea pe ceea ce înseamnă nevoi de bază – energie și alimente – totul este în zadar. Pentru că apoi vin firmele străine și cresc prețurile la produse și anulează toată compensarea oferită de Guvern”, a declarat deputatul AUR. El a subliniat că este nevoie de investiții în energie, industrie alimentară și retail food.
Întrebat ce părere are despre miza intrării României în Schengen, Antonio Andrușceac a afirmat că este posibil să fie necesar ca țara noastră să plătească un cost. Spre exemplu, ștergea unor datorii pe care firmele austriece le au la bugetul de stat. „Sunt 11 mari datornici, firme austriece, cu datorii de miliarde la bugetul de stat”, a precizat deputatul.
Deputatul AUR a declarat, în contextul în care președintele bulgar Rumen Radev a participat la tradiționalul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, că e o dovadă de naivitate dacă românii mai speră ca actuala clasă politică va face demersuri în vederea aderării la spațiul Schengen. Cel mult, putem spera că diplomații bulgari vor reuși să îndeplinească acest obiectiv.