Ce bani se mai fură pe la Arafat: Peste 14 milioane de euro pentru containere
Inspectoratul General pentru Situații de Ugență continuă să investească sume considerabile pentru achiziționarea diverselor tipuri de containere. În acest an, IGSU a achiziționat containere de tip grup sanitar, în valoare de aproximativ 1 milion de lei. Tot în acest an, au fost achiziționate și containere pentru suportul logistic al intervenției, de cazarmament, în valoare de aproxiamtiv 11 milioane de lei. În cadrul proiectului ”Romanian Shelter Capacity (RO-SHELT)”, IGSU a achiziționat containere de locuit în valoare de aproximativ 14,5 milioane de lei. Cel mai mare contract de achiziție publică inițiat de IGSU cu privire la containere a avut o valoare de aproximativ 60 de milioane de lei și a constat în achiziționarea containerelor de suport logistic al intervenției cu echipamente individuale de protecție, în luna martie a anului 2020.
IGSU a reluat și licitația privind achiziționarea containerelor pentru intervențiile efectuate în cazul incediilor de pădure. Dacă licitația se va finaliza cu succes, vor fi achiziționate 5 containere de acest tip pentru aproximativ 1,5 milioane de euro. Astfel, un singur container de depozitare va costa 300 de mii de euro
Pentru ce va folosi IGSU containerele
Containerele vor asigura depozitarea materialelor şi echipamentelor destinate operaţionalizării şi realizării în condiţii optime a misiunilor specifice de stingere a incendiilor pe timpul intervenţiilor de lungă durată ce se desfăşoară la nivel judeţean,regional și naţional. Containerul este destinat depozitării, manipulării şi transportului terestru al acestor materiale şi echipamente.
Containerul va fi prevăzut în interior cu sertare şi rafturi, fiind compartimentat si organizat astfel încât să permită dispunerea cărucioarelor şi lăzilor din aluminiu. În interiorul lăzilor vor fi aşezate mijloace tehnice cu echipamente diverse, specificate în lista de inventor. Sertarele şi rafturile containerului vor fi prevăzute cu sistem de fixare pentru fiecare tip de ladă, cărucior sau echipament. Organizarea acestor sertare şi rafturi, modul de amplasare a elementelor componente şi dispunerea lăzilor în care se vor introduce aparatura, sculele şi materialele sunt realizate astfel încât să asigure atât transportul şi depozitarea în condiţii maxime de siguranţă cât şi încărcarea şi descărcarea cu uşurinţă, indiferent de poziţia lor în container. Containerul este prevăzut cu scări pliabile, montate în dreptul fiecărei închideri cu jaluzele, astfel încât accesul la echipament se poate face şi fără descărcarea containerului de pe şasiul autovehiculului transportator.
Containerul va avea lungimea interioară de minim 6,2 metri, iar lungimea exterioară nu va depăși 7 metri. Lățimea exterioară maximă va fi de 2,5 metri, iar înălțimea maximă va fi de 2,4 metri. Greutatea containerului, îcărcat cu toate materialele și echipamentele nu va depăși 12.000 kg. În interiorul containerelor vor fi depozitate: ecipamente individuale de protecție, căști de protecție, ochelari de protecție împotriva fumului, măști de protecție, mănuși de protecție, cagule de protecție, bocanci de protecție, adăposturi împotriva incendiilor, rucsacuri, cutii de accesorii, duze de autoprotecție și perdele ignifuge, cărucioare pliabile, tunuri portabile de stins incendii, bătătoare de stins incendii, motoferăstraie cu lanț și atomizoare.
Valoarea totală a investiției este de 7,5 milioane de lei, cu TVA, adică 1,5 milioane de euro. Finanțarea achiziției se ca realiza din bugetul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.