Cristian Terheș: Dacă partidele care s-au perindat până acum la guvernare și-ar fi făcut treaba, astăzi am fi intrat în Schengen
Europarlamentarul Cristian Terheș a luat atitudine față de eșecul înregistrat de actuala coaliție de guvernare privind intrarea în Schengen a României. El a arătat că, dacă partidele care s-au perindat până acum la guvernare și-ar fi făcut treaba, astăzi țara noastră ar fi fost acceptată fără probleme în spațiul Schengen.
Cristian Terheș a spus, într-o conferință de presă, că a discutat cu membri ai Parlamentului European, reprezentanți din diverse grupuri și țări, și a constatat că România are în continuare o imagine negativă în Occident. Principala cauză este aceea că, până la această oră, niciun reprezentant român nu a discutat despre problemele pe care le întâmpină România – cerșetorie, trafic de persoane – la modul serios cu membri ai Parlamentului European.
„Am avut enorm de multe întâlniri cu membri ai Parlamentului European, din diverse grupuri și din diverse țări. Un subiect important care a fost pus pe agenda tuturor discuțiilor a fost susținerea integrării României în Schengen. În cadrul acestor discuții, într-adevăr, s-au ridicat preocupări, cum a fost și cazul colegului din Suedia – avem o problemă cu cerșetorii care cerșesc la ieșirea din magazine. Noi, în Suedia, am reușit efectiv să eliminăm cerșetoria din spațiul public, și vorbind cu el despre lucrul acesta, i-am spus, a fost cineva din partea Guvernului României, din partea instituțiilor de forță ale statului român, care sunt decorate de Comisia Europeană și menționate ca fiind la apogeu, să discute cu voi despre această chestiune?
Nu, domnule, nu ne-a contactat nimeni – și un proiect de viitor pe care-l avem este de a facilita această legătură strânsă între actualul guvern suedez și partidul AUR din Parlamentul României. Să vedem în ce măsură putem să aducem o parte din acești parlamentari în România, să avem discuții bilaterale cu instituțiile de forță ale statului român, cu precădere DIICOT, Parchetul General, pentru că este totuși, de atâția ani de zile suntem în UE și e inacceptabil ca atunci când se vorbește despre România, încă în unele țări, să se spună sau să fie asociată România cu bande de cerșetori sau de persoane care încalcă legea”, a declarat Terheș.
El a mai spus că, dacă guvernanții s-ar fi preocupat de-a lungul vremii de aceste aspecte, astăzi România ar fi intrat în Schengen la fel cum a intrat Croația.
„Ziua de astăzi, aș spune 8 decembrie, este o zi de cotitură pentru tot ceea ce înseamnă nu doar diplomație românească, dar și politică românească. Intrarea României în Schengen nu este un privilegiu, nu este ceva pe care cineva ni-l dă din prea mare mărinimie pe care o are față de România, ci este un drept pe care România l-a câștigat cu costuri enorme, pentru că protejarea granițelor țării și, implicit, protejarea granițelor Uniunii Europene, care se suprapun peste granițele României, se fac cu banii românilor. Prin urmare, dacă avem obligații, pe de-o parte, normal este să avem și drepturi.
De azi înainte, obiectivul nostru spune al meu în Parlamentul European, al Partidului AUR în Parlamentul României este de a coagula o forță în România care cu adevărat să lupte pentru interesele țării și pentru a ridica absolut fiecare român la maximul de capacitate pe care îl are”, a mai spus Cristian Terheș.