Deputații AUR de Suceava au cerut Guvernului să renunța la creșterea impozitelor pe locuințe cu 50%. Ce a transmis Ministerul Finanțelor

Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, deputați AUR de Suceava, au cerut Guvernului Ciucă să renunța le decizia privind creșterea impozitelor pe locuințe cu 50%. Majorarea taxelor și impozitelor, în contextul în care mulți români sunt la limita supraviețuirii, este o măsură inacceptabilă, au atras atenția cei doi parlamentari.

Senatorii PSD-PNL-UDMR au votat, în luna octombrie, pentru majorarea impozitelor pentru locuințe cu până la 50%. USR și AUR au votat împotriva acestei măsuri. Decizia finală aparține însă deputaților, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz. Dacă legea se va adopta, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu susțin că, odată cu creșterea bazei impozabile cu 50%, va crește și impozitul pe locuințe:

„Creșterea bazei impozabile cu 50% va duce, în cele mai multe cazuri, la o majorare similară a impozitului, având în vedere că cele mai multe primării aplică în prezent cota minimă sau aproape de minimum, deci nu pot să reducă impactul bazei mai mari prin reducerea cotei. O serie de primării, cum este cea din Cluj, care aplică cea mai ridicată cotă de impozitare posibilă, pot decide, dacă doresc, să transfere populației doar o parte din impactul acestei majorări”.

Deputații AUR de Suceava au transmis o interpelare către premierul Nicolae Ciucă prin care au solicitat renunțarea la această decizie. Ministerul Finanțelor a transmis un punct de vedere, ca urmare a acestui demers, în care a precizat că această decizie este necesară în vederea implementării unui sistem fiscal „mai corect”:

„În ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, precizăm că prin Ordonanța Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările ulterioare, au fost instituite unele măsuri în sensul modificării modului de determinare a bazei impozabile a clădirilor cu destinaţie rezidenţială, cu menţiunea că acest act normativ, se află, în prezent, în procesul de aprobare prin lege, la nivelul Parlamentului României, forma adoptată a Senatului României conținând mai multe amendamente cu privire la sistemul de impozitare a proprietăţii”.