Jens Stoltenberg, la reuniunea NATO de la București: „Mă aștept ca mesajul aliaților să fie că trebuie să facem mai mult pentru Kiev”
Jens Stoltenberg, la reuniunea NATO de la București: „Mă aștept ca mesajul aliaților să fie că trebuie să facem mai mult pentru Kiev”
UPDATE, ora 15.03 Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în debutul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București, că prezența acestora în capitala României ”este extrem de relevantă și vine la momentul potrivit”, transmițând ”un mesaj puternic de solidaritate și unitate”. Șeful statului a vorbit în discursul său despre faptul că România a fost, încă de la aderarea la NATO, ”un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței” și care ”a promovat și asigurat securitatea si stabilitatea în regiune”.
UPDATE, ora 14.53 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat, în deschiderea reuniunii de la București a miniștrilor de Externe ai Alianței, sprijinul pentru Ucraina și faptul că NATO este gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat.
”Susținerea noastră pentru Ucraina trebuie să continue. Aramata rusă încă are capacități uriașe. Noi trebuie să susținem Ucraina în lupta de a rămâne o țară suverană”, a spus Jens Stoltenberg. UPDATE, ora 14.45 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului.
UPDATE, ora 14.30 Miniștrii de Externe din țările membre NATO au fost primiți la Palatul Parlamentului și au făcut fotografia de familie înainte de debutul summit-ului de la București.
[LIVE] 🔴 🎥 Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg and #Romania‘s Foreign Affairs Minister @BogdanAurescu‘s official greeting followed by the official family photo at the #ForMin in #Bucharest 🇷🇴 https://t.co/1ilZz36PQl
— Oana Lungescu (@NATOpress) November 29, 2022
UPDATE, ora 14.04 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți, de la București, că ar putea urma și mai multe atacuri asupra Ucrainei, relatează BBC.
De la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a pierdut teritoriile cucerite în jurul Kievului, în Herson și Harkov, ceea ce este ”un semn de slăbiciune”, ”semnul că Rusia eșuează pe câmpul de luptă”, spune Jens Stoltenberg, conform Libertatea.
”Ca răspuns la asta, (rușii – n.r.) atacă orașe civile pentru că nu sunt capabili să câștige teritorii și să evite ca Ucraina să elibereze din ce în ce mai mult teritoriu. Deci, da, ne putem aștepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune exact câte, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință și la un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a mai precizat secretarul general al NATO.
De asemenea, Jens Stoltenberg a vorbit despre posibilitatea de a apărea un al doilea val de refugiați din Ucraina, pe măsură ce iarna se instalează.
”Trebuie să fim pregătiți pentru mai mulți refugiați care vin în Europa. Acesta este un război – un război brutal”, a spus șeful NATO, amintind că imediat după începutul conflictului mulți refugiați au ajuns în România, iar ”asta demonstrează cât de oportun ne întâlnim aici”.
UPDATE, ora 12.32: La sosirea la Palatul Parlamentului, șeful Alianței Nord-Atlantice a vorbit despre faptul că Vladimir Putin ”încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război”, lovind infrastructura de electricitate și gaze a Ucrainei.
”Aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina, inclusiv să-și reconstruiască infrastructura electrică și de gaz. Vom continua să livrăm sisteme de apărare aeriană”, a dat asigurări șeful NATO.
Întrebat dacă aliații nu acționează prea lent cu sprijinul oferit Ucrainei pentru repararea infrastructurii, Jens Stoltenberg a precizat că ”este un cost uriaș în a reconstrui această infrastructură”.
”Aliații NATO au livrat resurse critice Ucrainei pentru a-i ajuta să reducă consecințele bombardamentelor asupra infrastructurii. Am livrat generatoare, piese de schimb. Aliații ajută în moduri diferite la reconstruirea infrastructurii. Atacurile au cauzat pagube majore. Am văzut cu toții imagini din satelit cu Ucraina în întuneric”, a spus șeful NATO, adăugând că întâlnirea de la București ”ne oferă platforma pentru a mobiliza ajutorul necesar”, iar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care va fi prezent la discuții, ”ne va spune de ce este nevoie”.