Dorinel Cosma (AUR) a solicitat MADR să prezinte situația sistemelor de irigații din județul Botoșani. Ce a răspuns Ministerul Agriculturii
Judeţul Botoşani are a doua cea mai mare suprafaţă de luciu de apă din România, după judeţul Tulcea, însă suprafaţa terenurilor amenajate cu lucrări de irigaţii la nivelul judeţului Botoşani este subdimensionată. Din acest motiv, agricultorii și cei care practică agricultura de subzintenţă au fost afectați de secetă.
Senatorul AUR Dorinel Cosma este un bun cunoscător al problemelor specifice județului Botoșani și a transmis în repetate rânduri solicitări către autoritățile centrale în vederea remedierii acestora. În luna septembrie, parlamentarul a revenit către Ministerul Agriculturii (MADR) și a solicitat informații despre situația reală a sistemului de irigaţii din judeţul Botoşani.
Dorinel Cosma preciza, în solicitarea transmisă către MADR că peste două milioane de hectare ar fi trebuit să beneficieze de sisteme moderne de irigaţii. Potrivit Legii 136/2022, România ar trebui să ajungă la o suprafaţă irigabilă de 2,6 milioane ha până în 2027, cu o alocare de 1,5 miliarde euro de la buget.
La solicitarea senatorului AUR, Ministerul Agriculturii a transmis o serie de date privind situația sistemului de irigaţii din judeţul Botoşani, precum și a investițiilor programate până la această oră, după mai bine de o lună de la depunerea sesizării și după o reiterare pe aceeași temă. „Sper ca răspunsurile Ministerului Agriculturii să le fie utile autorităților locale și celor care practică agricultura de subsidență”, a declarat Dorinel Cosma.
MADR a pus la dispoziție date provenind de la Agenţia Națională de îmbunătățiri Funciare. Astlfel, în ceea ce privește suprafaţa totală a terenurilor agricole este irigată în acest moment din judeţul Botoşani, se precizează următoarele:
- Din suprafaţa totală amenajată cu lucrări de irigaţii în valoare de 20.222 ha suprafaţă de 3.770 ha s-a irigat o suprafață de 3.770 ha.
- Pentru campania de irigatii 2022 a fost pregătită pentru irigaţii o suprafaţă de 10.486 ha.
- În anul 2022 a fost asigurat in județul Botoşani un nivel optim pe canalele de irigaţii pe o lungime de 14,09 km.
- Distribuţia culturilor care au beneficiat de irigaţii este următoarea:
- Porumb -2.408 ha;
- Floarea Soarelui – 534 ha;
- Culturi furajere – 437 ha;
- Grâu – 227 ha;
- Soia – 130 ha;
- Legume 16 ha;
- Vii şi livezi – 7 ha;
- Alte culturi – 11 ha.
- Din 2020 până în prezent s-au înfiinţat un număr de 8 sisteme de irigaţii în judeţul Botoșani, și anume:
- Horia Liveni Manoleasa -Suprafaţă amenajată pentru irigaţii = 6.240 ha; Suprafaţă utilă 6.240 ha;
- Havârna Tătărăşeni -Suprafaţă amenajată pentru irigaţii = 805 ha; Suprafaţă utită 8C5 ha;
- Ripiceni Stânca -Suprafaţă amenajată pentru irigaţii = 3.005 ha; Suprafaţă utilă 3.0 5 ha;
- Curteşti -Suprafaţă amenajată pentru irigaţii = 437 ha; Suprafaţă utilă 437 ha;
- Săveni Sârbi -Suprafată amenajată pentru irigatif = 688 ha; Suprafată utită 688 ha;
- Hăneşti Dângeni -Suprafată amenajată pentru irigatii 1.084 ha; Suprafată utilă 1.084 ha;
- Cătămărăşti Aval -Suprafată amenajată pentru irigatii 4.728 ha; Suprafată utilă 4.728 ha.
În ceea ce privește stadiul proiectelor şi a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii principale de irigații cuprinse în Planul de investiții pe anul 2022, potrivit MADR, situația se prezintă astfel:
- Reabilitarea infrastructurii principale din amenajarea de irigaţii Movileni Havârna, județul Botoşani- publicat SEAP atribuire execuție lucrări;
- Reabilitarea infrastructurii principale din amenajarea de irigații Curtești, județul Botoșani publicat SEAP atribuire execuție lucrări;
- Reabilitarea infrastructurii principale din amenajarea de irigații Horia Liveni Manoleasa – în curs de elaborare Notă Conceptuală şi Temă.
De asemenea, pentru obiectivele aflate în derulare la această dată valorile estimate pentru realizarea investiției sunt:
- Reabilitarea infrastructuri principale din amenajarea de irigații Movileni Havârna, județul Botoşani – 4.958.898 lei cu TVA;
- Reabilitarea infrastructurii principale din amenajarea de irigații Curteşti, județul Botoşani – 5.902.740 lei cu TVA;
Pentru celelalte obiective de investiție valoarea se va stabili după elaborarea și avizarea Devizului General.