Bulibășeală în Coaliție pe tema creșterii pensiilor
PNL și PSD schimbă de la o zi la alta abordarea pe tema creșterii pensiilor în 2023, atât pe procente, cât şi privind modalitatea de acordare a lor, fiind contradicții între pozițiile publice asumate în ultima perioadă, arată Adevărul.
Concursul de poziționări pe temă a fost deschis de Marcel Ciolacu. Marți seară, într-un interviu dat la România TV, șeful PSD a precizat că partidul său e de acord cu o creștere a „anvelopei de mărire a pensiilor” cu 15%. Declarația lui Ciolacu venea după ce liberalii smulseseră de la PSD-iști, săptămâna trecută, promisiunea că Puterea va merge pe o variantă de creștere a pensiilor cu 15%, fără a se intra în detalii de substanță, potrivit informațiilor „Adevărul”. Însă datele INS, care au reevaluat drastic nivelul creșterii economice (de doar 1,5%, față de 5,3%, cât fusese previziunea pentru trimestrul I din 2022), a dus la regândirea problematicii.
Prin urmare, Marcel Ciolacu a anunțat, într-o conferință de partid susținută la Alexandria, că PSD nu va accepta ca punctul de pensie să fie mărit cu 15% pentru toată lumea. Zece secunde mai târziu, în aceeași conferință, tot Ciolacu sublinia că „asta nu înseamnă că vor fi măriri diferențiate ale punctului de pensie”.
PNL și cele două scenarii pentru 15%
Situația a fost complicată de liberali. Într-un Birou Politic Național, mai mulți lideri au cerut ca Nicolae Ciucă să nu accepte un procent mai mic de 15% al creșterii pensiilor, la următoarea ședință a Coaliției. Potrivit informațiilor „Adevărul”, printre liderii care i-au zis premierului să nu cedeze presiunilor PSD au fost prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu. Un mesaj transmis direct lui Ciucă a fost că imaginea PNL ar fi grav afectată dacă ar renunța acum, după ce luni de zile au avansat procentul de 15%.
Concluzia a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. „Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. Prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creșterea pensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a explicat Stroe.
Noul procent de 6,2%
Detalii suplimentare au fost date de un deputat PNL, Daniel Constantin. Într-o intervenție la Profit News, alesul liberal a vorbit de o creștere a punctului de pensie de 6,2% pentru toată lumea, apoi găsite formule de acordare de alte sume diferențiat, însă cu încadrarea într-un plafon de 15% disponibil pentru creșterea veniturilor vârstnicilor. Cealaltă variantă, cea clasică, ar fi o creștere de 15% a pensiilor din prima.
După ce PNL a prezentat public variantele de lucru pe care le-ar vrea discutate în Coaliție, PSD nu a așteptat negocierea din spatele ușilor închise, ci s-a exprimat public, pentru a fi clară poziționarea partidului condus de Marcel Ciolacu. „PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor. Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor”, se arată în poziția PSD, în care e subliniat faptul că formațiunea vrea o mărire a punctului de pensie la fel pentru toți, completată de măsuri de sprijin țintite, pentru cei cu venituri mici.
Principalul motiv ar fi evitarea creșterii inechității. Iar social-democrații susțin că nu sunt de acord ca o pensie de 18.000 de lei să fie mărită cu 2.700 de lei, fiind dat acest exemplu pentru că e un venit de 10 ori mai mare decât pensia medie. Ce uită PSD este că tocmai social-democrații au promovat la nivel guvernamental persoane cu lefuri exorbitante. Un astfel de caz, semnalat în trecut de „Adevărul”, este cel al secretarului de stat Nelu Ciobanu (Justiție), adus pe filieră PSD în Guvern, care în 2021 avea o medie lunară a pensiei de 34.635 de lei, potrivit ultimei declarații de avere.
Mult așteptata reformă
Coaliția bate pasul pe loc pe tema supraimpozitării sau a eliminării pensiilor speciale, sub pretextul că toate partidele așteaptă să vadă modul cum arată reforma acestor venituri, demers cu care ar trebui să vină Ministerul Muncii, fiind inclusiv reformă cuprinsă în PNRR. Deși reforma are ca termen-limită 31 decembrie, Budăi nu a avansat un proiect nici în Coaliție, nici la nivel de Guvern, pentru a fi pus în transparență publică.