Când vor primi românii cea mai mare factură la curent. Luna în care se face regularizarea
Autoritățile au anunțat luna în care românii vor primi cea mai mare factură la curent. Atunci se va face regularizarea către noile tarife din OUG adoptată de Guvern.
Vineri, 11 noiembrie, Virgil Popescu, ministrul energiei, a ținut o conferință de presă în care a explicat modul în care consumatorii casnici vor fi afectați de noile modificări aduse la Ordonanța de Urgență pe Energie.
Luna în care românii vor primi cea mai mare factură la curent. Anunțul autorităților
Conform oficialului Guvernului, în luna februarie a anului viitor, cetățenii vor primi cea mai mare factură la curent.
Explicația e simplă: cei aflați la guvernare anunță că în a doua luna din 2023 se va face regularizarea.
Cu alte cuvinte, facturile la energie electrică vor fi calculate la consumul estimat în 2021. Abia din din luna martie a anului 2023, oamenii vor plăti exact cât consumă, conform reglementărilor din 2022.
În ciuda faptului că majoritatea românilor încearcă să economisească energia, aceștia trebuie să știe că, deocamdată, vor plăti la consumul anului trecut.
Mai exact, până la sfârșitul anului 2022, românii vor plăti facturi ceva mai mari, dat fiind faptul că tarifele practicate de furnizori rămân în vigoare.
”Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie.
Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.
Noua OUG pe energie, adoptată vineri de Guvern
Vineri, în ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă care menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh pe lună și de 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună.
Consumatorii casnici care depășesc lunar pragul de 255 kWh vor plăti 1,3 lei pe kWh.
Nicolae Ciucă a anunțat că va fi menținut și prețul de 1 leu/kWh pentru IMM-uri. Pe de altă parte, prețul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.