Deputații AUR de Suceava solicită autorităților să nu mai aprobe cererile de scoatere a pajiștilor din circuitul agricol
Uniunea Europeană ne obligă să protejăm suprafețele de pajiști existente, însă guvernanții adoptă legi care le pun în pericol prin amplasarea unor investiții – parcuri eoliene sau fotovoltaice – în aceste zone. Și acest lucru este posibil cu concursul administrației locale, care are și cadrul legal necesar – Ordinul MADR nr.83/2018 reglementează modul de aprobare a scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajiști permanente. Deputații AUR de Suceava solicită premierului Nicolae Ciucă să pună punct acestei situații.
Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu susțin că, în ultimii ani, autorității au fost interesate doar să creeze legi pentru „a se fura ce a mai rămas de furat”. Astfel, în 2018, a fost elaborat Ordin ministrului Agriculturii nr. 83 din 2018 care reglementează modul de aprobare a scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajiști permanente cu toate că legea 18/1991, modificată prin OUG 34 din 2013 ,prevede la art. 5 al.2 că se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor.
Potrivit informațiilor, pentru acest lucru este necesar avizul MADR, care se acordă dacă se întrunesc două condiții: (1)să existe obiective de „interes local”, pajiștile să fie declarate de utilitate publică, ori (2) să fie înfiinţate noi capacităţi de producere a energiei regenerabile spre exemplu parcuri eoliene sau parcuri fotovoltaice.
„Practic cu aprobarea administrației locale și cu avizul ministerului poți fura legal, poți lua terenurile care asigură hrana animalelor la început sub pretextul unor parcuri eoliene sau fotovoltaice”, explică deputații AUR de Suceava, care susțin că astfel de investiții ar putea fi făcute direct pe terenurile neproductive.
Aceștia avertizează supra faptului că, în următoarea perioadă, vor fi demarate mai multe astfel de proceduri de scoatere din circuitul agricol a unor pajiști permanente în județul Suceava. În context, deputații solicită premierului Nicolae Ciucă să oprească aceste proceduri:
„Dacă această generație de politicieni nu este vrednică să conserve suprafețele de pajiști ale României, măcar nu amputați viitorul generațiilor următoare, care pot reda demnitatea poporului român și vor putea să asigure securitatea alimentară a României.
Solicităm să stopați scoaterea pajiștilor din circuitul agricol și să trimiteți corpul de control al Primului Ministru să verifice modul cum au fost scoase pajiștile din circuitul agricol și să înaintați către DNA cereri privind recuperarea prejudiciilor”.
Totodată, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu mai solicită răspuns la două întrebări:
(1)Care este strategia Guvernului pentru dinamizarea exploatării propriului potențial agricol si reducerea importurilor produselor alimentare?
(2)Când veți trimite corpul de control să verifice scoaterea pajiștilor din circuitul agricol și când veți stopa această procedură nelegală, antinațională și antieuropeană?