Creșterea prețurilor la energie generează o criză de medicamente în spitale și farmacii. George Badiu cere explicații ministrului Sănătății
Criză de medicamente în spitale și farmacii – potrivit informațiilor, în anul 2022 s-au înregistrat cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani. Alexandru Rafila a declarat că lucrurile s-ar putea acutiza, din cauza creșterii prețurilor la energie. În acest context, deputatul AUR George Badiu solicită clarificări: sunt întemeiate sunt aceste previziuni și, dacă răspunsul este afirmativ, ce va întreprinde Ministerul Sănătății?
Potrivit Digi24, ministrul Sănătății a explicat de ce ne confruntăm cu această criză de medicamente: „mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație”. Alexandru Rafila a mai spus că lucrurile s-ar putea acutiza, în contextul creșterii prețurilor la energie, care i-a afectat pe producătorii de medicamente.
Deputatul George Badiu solicită ministerului Sănătății să acorde atenție sporită acestei probleme importante deoarece soluționarea crizei medicamentelor poate salva numeroase vieți și previne suprasolicitarea spitalelor din România
„Criza medicamentelor din România pare să fie din ce în ce mai greu de gestionat de către tot mai mulți bolnavi. Aflăm periodic informații despre lipsa din farmacii a unuia sau a mai multor medicamente, deși de ani buni se încearcă o remediere a acestei situații. Indiferent de tipul de medicament declarat inaccesibil sau greu procurabil, românii sunt puși în situația de a nu-și mai putea urma tratamentele prescrise”, a punctat Badiu.
Deputatul AUR a cerut răspuns la următoarele întrebări:
1. Câte reclamații cu privire la lipsa de medicamente au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului în perioada 2017-2021 și pentru ce categorii de medicamente?
2. Pentru câte medicamente din Programul Național de Oncologie a fost întreruptă temporar sau permanent comercializarea în România în perioada 2017-2021?
3. Câte medicamente din Programul Național de Oncologie au fost identificate având un preț mai mare în România decât în alte state ale Uniunii Europene și care sunt acestea?
4. Având în vedere că recent au apărut în presă informații legate de o posibilă criză a antibioticelor în perioada următoare, vă rog să îmi comunicați cât de întemeiate sunt aceste previziuni și dacă există preocupări în instituția dumneavoastră în acest sens.