Deputații AUR de Suceava, apel către premierul Nicolae Ciucă: Nu vindeți Portul Constanța!
Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită premierului Nicolae Ciucă să nu trădeze interesul național și să nu accepte înstrăinarea Portului Constanța, un obiectiv strategic pentru țara noastră. În acest sens, cei doi parlamentari au înaintat o interpelare prin care cer organizarea unui referendum pe această temă: înstrăinarea companiilor strategice trebuie făcută doar cu acordul românilor.
În contextul discuțiilor ivite pe marginea aderării României la spațiul Schengen, cei doi deputați AUR reamintesc faptul că țara noastră aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen şi acționează ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăşi securitatea acestui spațiu, gestionând cu responsabilitate şi eficiență peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene. Cu toate acestea, deși România îndeplinește criteriile tehnice, există state precum Olanda care se opune acestui fapt. Drept urmare, în spațiul public este vehiculată ideea că vom fi forțați să vindem Portul Constanța pentru a fi acceptați în Schengen
„Acest lucru se întâmplă după ce proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marca Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la prețuri exorbitante dc la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost girată de coaliţia de guvernare din care fac parte PNL-PSD-UDMR”, punctează deputații AUR.
Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu i-au transmis premierului Ciucă faptul că, după anul 1989, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Ei au precizat că este necesară elaborarea unei Strategii naționale de menținere a portofoliului statului la companiile strategice şi de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate „companii de siguranţă naţională”.
De asemenea, deputații AUR de Suceava cer premierului să organizeze un referendum național prin care cetăţenii să fie întrebaţi dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Portului Constanţa, Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Naţională Aeroportul și altele.
„Cum înstrăinarea acțiunilor statului la aceste companii este un atac la siguranţa naţională a României este necesară o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor pe o perioadă de 5 ani altfel vor avea soarta altor privatizări eşuate şi vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie”, se arată în interpelarea adresată premierului Ciucă.