Românii își fac cumpărăturile în Ucraina. Prețurile sunt mai bune decât la noi

Unul dintre motivele inflației din România este criza din Ucraina. În țara vecină, unde e război de opt luni de zile, alimentele s-au scumpit, dar tot sunt mai ieftine decât în România. O spun chiar oamenii care trec granița în Ucraina de câteva ori pe lună și cumpără alimente și cereale.

Pâinea, mai ieftină în vreme de război


Până și pâinea este mai ieftină în vreme de război, decât în vreme de pace. Dintotdeauna cei care stau aproape de granița cu Ucraina mergeau la cumpărături în țara vecină. Unii continuă să o facă și acum.

Prin punctul de trecere a frontierei Siret, în luna octombrie, în medie, în 24 de ore, au intrat în România aproximativ 3.000 de oameni: 2.500 sunt ucraineni, restul fiind români și alte naționalități. Situația este asemănătoare și la ieșirea din țara noastră.

Românii fac cumpărături în Ucraina
Asta înseamnă că, zilnic, pe lângă cei care îi ajută pe refugiați, trec și românii care merg în țara vecină pentru a cumpăra strictul necesar sau pentru a aproviziona mica afacere. Obiceiul de a face cumpărături din Ucraina își are rădăcini de zeci de ani și nici în vreme de război unii nu renunță la el. Oamenii spun că nu se tem. Preferă să conducă și o sută de kilometri până la Cernăuți pentru cumpărături.

„Făină, zahăr, ulei, detergent. Detergentul e mai ieftin decât la noi”, spune un bărbat.

„Ei sunt foarte bucuroși să meargă cineva să le mai cumpere un produs, două, să aibă cu ce trăi. Ce e la noi nu vedeți? O pâine zece lei, 13 lei o pâine. Și încă cu războiul și așa și să fie pâinea mai ieftină”, spune alt bărbat.

La stomatolog, tot în Ucraina
La Cernăuți nu se simte războiul. De asta, Vasile Țical merge la un medic stomatolog în Ucraina. În România nu și-ar permite. Este deja la a patra programare.

„Aici era discuția de 2.500 – 3.000 sus și jos ca să mi-o facă, iar acolo cu o mie de euro. Va dați seama?”, spune Vasile Țical

Din vară, numărul celor care tranzitează punctul de trecere a frontierei Siret este constant. De exemplu, în 24 de ore într-o zi din luna iunie, valorile de trafic sunt asemănătoare cu cele din luna octombrie.