Raisa Enachi (AUR): ministrul Sănătății nu are nicio soluție la incendiile produse în spitalele din România
Mai multe spitale din România au fost afectate în ultimii ani de incendii, unele grave. Doar din toamna anului 2020 și până în prezent au ars trei secții de ATI și zeci de oameni și-au pierdut viața, iar Ministerul Sănătății nu întreprinde măsuri pentru a pune punct acestor catastrofe. Deputata AUR Raisa Enachi susține că statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii, adresându-i ministrului Alexandru Rafila două întrebări care vizează viitoarele acțiuni ale Ministerului Sănătății în vederea prevenirii și combaterii tragediilor care au loc în spitalele din România.
„Ce măsuri urmează să luați acestor dezastre din spitale? Cine este responsabil pentru aceste tragedii care, din păcate, sunt din ce în ce mai dese?”, a întrebat deputata AUR Raisa Enachi.
Printre catastrofele spitalicești se numără incendiul izbucnit la începutul anului 2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, care a distrus Secția V și a ucis mai mulți pacienți. Cu toate acestea, ancheta a fost oprită din cauza lipsei de experți calificați. Deocamdată, au fost prezentate doar acuzații de „distrugere din culpă”.
Trei luni mai târziu, trei pacienți internați la Secția de Terapie Intensivă Mobilă din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” au murit în urma unei creșteri rapide a presiunii în sistemul de oxigen, urmată de o deconectare automată a ventilatoarelor. În acest caz, a fost depusă o plângere penală împotriva a doi angajați ai serviciului tehnic al spitalului, care sunt cercetați sub control judiciar.
Șapte persoane și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța pe 1 octombrie 2021. Catastrofa a fost provocată de topirea tavanului secției și a unui neon care s-a prăbușit. În momentul tragediei, în spital se aflau 125 de pacienți, potrivit membrilor IGSU, și, deși era obligată să facă acest lucru, unitatea nu primise nici măcar autorizație de securitate la incendiu. Se pare că detectoarele de oxigen erau fie oprite, fie nu funcționau, iar, la fel ca la Piatra Neamț, în secția ATI erau aprinse lumânări.
Ultimul incendiu s-a produs la spitalul „Louis Urcanu” din Timișoara. La mijlocul lunii septembrie, zeci de copii și părinți au fost evacuați și transferați către alte secții ale spitalului sau către alte spitale din Timișoara, cu ajutorul a trei ambulanțe SMURD, șapte ambulanțe SAJ, două autospeciale de transport personal și victime multiple și un microbuz ISU Timiș.