Sorin Mateescu (AUR): Reducerea accizelor la carburanți, un pas spre ieșirea din criza economică actuală a tuturor românilor

Sorin Mateescu, senator AUR de Constanța, pledează pentru reducerea accizelor la carburanți, pe care o consideră un pas spre ieșirea din criza economică actuală a tuturor românilor. Mateescu a arătat, într-o declarație politică susținută în Parlament, că în România, indiferent de fluctuația barilului de petrol, accizele reprezintă peste 60% din prețul final al litrului de combustibil.

Senatorul AUR consideră că această este o măsură ce trebuie să fie implementată de urgență, în contextul în care prețul la motorină a crescut din nou și, ca urmare a conflictului din Ucraina, ne vom confrunta și cu o criză alimentară. Sorin Mateescu a dat spre exemplu situația din SUA și Canada, unde autoritățile centrale reduc accizele și taxele pe combustibili. În schimb, în România, indiferent de fluctuația barilului de petrol, care acum o lună a scăzut sub 80 de dolari, iar acum crește temporar spre 100 de dolari, accizele reprezintă peste 60% din prețul final al litrului de combustibil.

Senatorul AUR i-a solicitat Ministerului Finanțelor Publice, prin intermediul unei interpelări, să reducă accizele, în contextul în care numai în ultimele șase luni Guvernul României a încasat din aceste taxe peste 800 milioane de lei la bugetul de stat.

„Reducerea drastică  a accizelor este necesară și vă aduc în atenție faptul că există deja la nivel național o scădere a cererii în trimestrul al doilea. Cu siguranță, în momentul în care bugetul este limitat, bugetul fiecărei familii intră în austeritate la nivel de transport, dar nu numai asta, ci și mediul financiar și economic, în general, care înseamnă distribuție, transport de bunuri intermediare pentru producție, toată această cerere de transport este în scădere atunci când consumul este în scădere”, a declarat Mateescu.

Concluzia sa este susținută și de specialiștii din domeniul economic, care afirmă că: o cerere mai redusă este rezultatul unei economii care încetinește sau se oprește, chiar și asta este ceea ce așteptam să se petreacă, temperând prețul carburanților la pompă. Atunci când crește prețul barilului de petrol, creșterea se vede și la pompă, în scurt timp, poate fi și o săptămână, depinde de la o benzinărie la alta. E bine de știut, însă că doar o parte din prețul benzinei și cel al motorinei depinde de barilul de petrol, în rest sunt accize, transport și așa mai departe.