Taiwanul va trata incursiunile militare chineze în spațiul său aerian ca fiind un „prim atac”
Ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunțat, miercuri, că avioanele de luptă chineze sau dronele care intră în spațiul aerian al Taiwanului vor fi considerate ca fiind „un prim atac”, relatează CNN.
Afirmațiile sale vin în contextul în care insula încearcă să-și intensifice apărarea ca răspuns la presiunea militară a Beijingului.
Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la amenințările reprezentate de recenta serie de măsuri de escaladare a Chinei.
Ministrul taiwanez al Apărării nu a menționat cum va răspunde Taipei dacă avioanele Armatei Populare de Eliberare ar încălca limita teritorială, stabilită ca fiind la 22.2 kilometri de țărmul insulei.
„În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete”, a afirmat Chiu Kuo-cheng.
„Dar acum situația s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Așa că ne-am adaptat și vom considera orice trecere a entităților aeriene (în spațiul aerian teritorial al Taiwanului) drept un prim atac”, a mai adăugat ministrul Apărării în cadrul unei întrevederi a Comitetului pentru Afaceri Externe și apărare națională a legislativului.
La începutul acestui an, președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a afirmat că armata insulei va lua „contramăsuri necesare și puternice după caz” împotriva a ceea ce a numit drept tactici de război în zona gri, inclusiv „hărțuirea cu drone”.
„Nu vom oferi Chinei pretextul de a crea un conflict. Nu vom provoca dispute și vom fi reținuți, dar asta nu înseamnă că nu vom contraataca”, a declarat președinta taiwaneză.
Se vor lua „contramăsuri” dacă Beijingul încalcă „linia roșie”
Fiind presat, miercuri, de parlamentari, ministrul taiwanez al Apărării a spus că armata taiwaneză „are cu siguranță linia sa roșie” atunci când vine vorba de apărarea insulei și a mai adăugat că armata va lansa „contramăsuri” odată ce linia roșie va fi depășită, fără a specifica care este linia roșie și care vor fi acele contramăsuri.
CNN a contactat Ministerul de Externe al Chinei pentru comentarii și așteaptă un răspuns.
Președintele chinez Xi Jinping a afirmat că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă și a refuzat să excludă utilizarea forței.
Tensiunile dintre Beijing și Taipei sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, armata chineză efectuând exerciții militare majore în apropierea insulei.
În urma vizitei președintei Camerei Reprezentanților a Congresului american, Nancy Pelosi, la Taiwan, care a avut loc la începutul lunii august, China a intensificat exercițiile militare, trimițând avioane de luptă peste linia mediană a strâmtorii Taiwan.
Timp de decenii, linia mediană a servit ca o linie de demarcație informală între cele două, incursiunile militare fiind rare.
Însă, ministrul taiwanez al Apărării a afirmat că Beijingul a „spulberat” această înțelegere, adăugând că „a schimbat status quo-ul” și „a stabilit o nouă normalitate”.
Conform comunității de informații americane, China încearcă în mod activ să construiască o armată capabilă să preia Taiwanul – chiar și în fața sprijinului SUA pentru insulă.
La începutul acestui an, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a afirmat că, deși liderii Chinei ar prefera să obțină controlul asupra Taiwanului prin „mijloace non-militare”, ei doresc ca armata țării să aibă capacitatea de a prelua controlul asupra insulei până în 2027, în cazul în care o astfel de decizie ar fi luată.