Boris Volosatîi (AUR): monumentul lui Suvorov din România, element de propagandă pro-rusă. Solicit demontarea urgentă a statuii
În timp ce mai multe state europene au decis demontarea monumentelor mai multor figuri istorice ruse asociate cu imperialismul și expansionismul rus, România păstrează pe soclu monumentul generalului rus Aleksandr Suvorov, care se află în localitatea Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea. Deputatul AUR Boris Volosatîi solicită premierului Nicolae Ciucă și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, demontarea monumentului, susținând că menținerea acestuia reprezintă o formă de complicitate cu expansionismul și militarismul rus.
Deputatul AUR propune exemplul autorităților din Ucraina, privind declasificarea și demontarea statuii generalului rus Aleksandr Suvorov, dat fiind că acesta reprezintă un simbol al expansionismului și militarismului imperial rus.
„Ministerul Culturii intenționează, iar dacă da, când anume să inițieze procedurile de declasificare a monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov ca element de propagandă pro-rusă și simbol al expansionismului și militarismului imperial rus? Dacă, în cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea din punctul precedent, Ministerul Culturii, în cooperare cu autoritățile locale, este pregătit să decidă demontarea acestui monument și relocarea lui, cu transmiterea în custodia unuia dintre muzeele de istorie din țara noastră„, a întrebat deputatul AUR Boris Volosatîi.
Totodată, Volosatîi atrage atenția că Guvernul României, implicit, Ministerul Culturii nu conștientizează că prezența în România a monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov este asociat la nivelul opiniei publice românești din țară și de peste hotare cu expansionismul și militarismul imperial rus, fiind perceput ca element de propagandă pro-rusă impus de la Petersburg, iar mai târziu de la Moscova, percepție accentuată în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Monumentul lui Suvorov de la Dragosloveni este, în afara Federației Ruse, unul dintre șapte asemenea monumente instalate în timpul comunismului. Singurele monumente ale lui Suvorov din afara Federației Ruse sunt cel de la Tiraspol (regiunea transistreană), devenit unul dintre simbolurile regimului de ocupație militară rusă din estul Republicii Moldova, precum și cel de la Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.
În anul 1949, când România se afla sub ocupație militară sovietică, autoritățile comuniste ale timpului au decis restaurarea monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov pe soclul rămas liber din 1916. Pe partea din față a soclului a fost montată o placă inscripționată în limbile rusă și română, care subliniază că monumentul va fi restaurat ”ca semn al recunoștinței și prieteniei poporului român față de marele popor sovietic.