Salariul minim ar putea crește în 2023. Sorin Mateescu (AUR): Un salariu brut de 3.000 de lei este insuficient pentru un trai decent
România se află la coada clasamentului în ceea ce privește salariul minim pe economie, valoarea acestuia reușind cu greu să acopere cheltuielile pe o lună, în contextul creșterii prețurilor la energie și alimente de bază. La nivelul UE a fost adoptată pe 16 septembrie a.c. directiva privind salariul minim, care va obliga statele membre care au salariu minim pe economie să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că, în acest context, salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, față de 2.550 cât este în prezent. Senatorul AUR Sorin Mateescu a subliniat că, în ciuda acestei majorări, salariul minim nu asigură un nivel de trai decent. Astfel, România va România rămâne pe ultimele locuri în clasamentul european al veniturilor minime, chiar dacă măsura va fi adoptată de către Guvern.
Sorin Mateescu i-a solicitat ministrului Muncii, Marius Budăi, să transmită mai multe informații despre creșterea salariului minim, prin oferirea un răspuns la următoarele întrebări
Care sunt perspectivele pe care le aveți în vedere pentru anul 2023 în așa fel încât veniturile salariale să crească atât în sistemul bugetar, cât și în sistemul privat ?
De ce Guvernul României nu ia măsurile necesare de a corela nu salariul minim brut, ci salariu net după salariile stabilite la nivelul Uniunii Europene ?
În acest moment, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, doar peste Letonia și Bulgaria. Un salariu minim brut de 3.000 de lei, chiar și acum, ar pune țara noastră pe al al cincilea loc de jos în sus în topul european.