Ionuț Neagu (AUR), semnal de alarmă: Asuprirea românilor din Covasna și Harghita a atins cote alarmante
În cadrul lucrărilor celei de-a XIX-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, senatorul AUR Ionuț Neagu a lansat un semnal de alarmă menit să îi determine pe actualii decidenți să analizeze situaților românilor din Covasna și Harghita, care au ajuns o minoritate în aceste județe, și să adopte măsuri de urgență: asuprirea românilor din această zonă a atins un prag critic. În lipsa unei reacții ferme, discriminarea comunității românești nu numai că nu s-a estompat, ci a devenit și mai pregnantă: afișajul public se realizează doar în limba maghiară, iar la cele mai multe evenimente finanțate din bani publici nu se asigură traducere în limba română, a subliniat Neagu.
„Ni se rescrie istoria sub ochii noștri. Dacă nu vom lua măsuri în următorii 5-10 ani, situația va deveni foarte dificilă. Suntem o voce și trebuie să fim luați în seamă”, a declarat Ionuț Neagu. El a subliniat că parlamentarii AUR au propus și soluții. Mai mult, anul acesta s-a reușit asigurarea fondurilor necesare pentru începerea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Brețcu, Covasna.
Ionuț Neagu a mai spus că AUR pregătește un proiect de lege în care propune integrarea recomandării Adunării Parlamentare a Consiliului Uniunii Europene – 1201/1993, art. 13 în cadrul Ordonanței de Urgență 26/2000 care prevede funcționarea asociațiilor și fundațiilor. Potrivit recomandării menționate anterior, „exercițiul drepturilor enunțate în acest protocol li se implică persoanelor aparținând unui grup majoritar în ansamblul statului, dar minoritar în una sau mai multe regiuni”.
Dacă această recomandare s-ar integra în legislaţia naţională, ar permite ca românii numeric minoritari în zonă să primească alocări bugetare şi să aibă reprezentare politică, a precizat senatorul AUR Ionuț Neagu.
Cea de-a XIX-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului se desfășoară în perioada 14-18 septembrie 2022 la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului (jud. Harghita) şi este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe şi Asociaţia „Răsăritul Românesc” de la Chişinău.