Călin Balabașciuc (AUR): Cerem explicații pentru jaful național de la Mintia
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere explicații pentru modul în care Guvernul a aprobat vânzarea Termocentralei Mintia, a transmis deputatul Călin Balabașciuc pentru redacția Ropres. Statul român a înstrăinat această unitate de producţie la preţ net inferior valorii reale a acestei, mai ales dacă ținem cont de valoarea investiţiilor pentru retehnologizare efectuate în acest caz.
Potrivit unui comunicat de presă, AUR a depus în Parlament o solicitare pentru formarea unei comisii speciale de anchetă asupra vânzării Termocentrala Mintia.
„Înstrăinarea termocentralei în această manieră nu a fost altceva decât o privatizare la preţ de Black Friday, care va avea ca efect pe termen lung lipsirea României de capacităţile necesare asigurării securităţii energetice, cu grave consecinţe asupra poporului român”, arată inițiatorii.
Călin Balabașciuc a precizat că parlamentarii PSD și PNL sunt invitați să semneze această inițiativă în vederea constituirea Comisiei: doar așa putem afla adevărul, iar dacă vânzarea Termocentralei Mintia a fost într-adevăr în beneficiul României, atunci partidele aflate la putere au tot interesul să clarifice suspiciunile.
„În legătură cu obiectul de activitate al comisiei de anchetă, arătăm că, în fapt, în data de 26 august 2022, în cadrul procedurii de lichidare judiciară a Complexului Energetic Hunedoara SA, societate comercială al cărui principal este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Termocentrala Mintia a fost adjudecată de singura societate ofertantă, Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, pentru suma de 91.236.832 euro – preţul de vânzare stabilit. Un aspect îngrijorător care ridică serioase semne de întrebare în legătură cu legalitatea şi oportunitatea acestei vânzări este relevat de diferenţa majoră a valorii reale a acestei unităţi şi preţul de vânzare, dat fiind faptul că Termocentrala Mintia a făcut obiectul unui proces de retehnologizare ale cărui costuri s-au ridicat la peste 150.000.000 de euro (informaţie îndeobşte cunoscută), suma de pornire a licitaţiei fiind infimă chiar şi prin raportare la costurile de investiţie”, se arată în expunerea de motive anexată solicitării.