Pandemia a trecut, dar România încă mai acționează vaccin anti-Covid-19. Senatorul Dorinel Cosma a solicitat explicații
Senatorul AUR Dorinel Cosma a adus în atenția Ministerului Sănătății o situație absurdă: România încă mai achiziționează doze de vaccin anti-Covid-19, deși până la această oră nu există date care să indice faptul că țara noastră se află în pericol. Cu alte cuvinte, deși pandemia a trecut, autoritățile risipesc banul public pe cheltuieli inutile, în loc să redirecționeze aceste fonduri către educație și sănătate.
Dorinel Cosma a sesizat această situație încă din luna iunie a.c., când a adresat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, o solicitare în care cerea explicații privind achizițiile de vaccin anti-Covid-19. Senatorul arăta că statul român a cumpărat milioane de doze, numărul acestora depășind de două ori populația țării. Mai mult, mare parte dintre ele au expirat și au fost distruse.
În răspunsul transmis, Ministerul Sănătății admite că România a achiziționat mai multe doze de vaccin decât a avut nevoie, însă a precizat că acordurile încheiate de către Comisia Europeană cu producătorii acestor seruri nu prevăd opțiunea de a renunța la achiziționarea acestora. Singurele opțiuni valabile sunt cele de revânzare sau donație.
Potrivit informațiilor, contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva COVID-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre şi nu direct de către statul roman, intre Comisia Europeană şi producătorul vaccinului şi sunt sub forma APA (Acord de cumpărare în avans) şi (Acord de Cumpărare).
În acest context, România s-a alăturat inițiative Poloniei de a încerca renegocierea contractelor de prin scăderea numărului de doze rămase de livrat, inițiativă care se află în stadiu de discuții, a transmis Ministerul Sănătății.
În plus, „la nivelul Comisiei Europene se caută soluții în numele tuturor statelor membre, majoritatea statelor membre UE aflându-se în aceeași situaţie, întrucât numărul de doze contractate a fost raportat la PRO-RATA aferentă fiecărui stat pentru numărul de persoane eligibile pentru vaccinare, număr care a fost mai mare decât numărul persoanelor efectiv vaccinate”, se mai arată în răspunsul transmis de Ministerul Sănătății.