Raisa Enachi (AUR) aduce în atenția autorităților o problemă actuală: violența domestică. MAI anunță că va demara un proiect pilot
Deputata AUR Raisa Enachi a supus atenției autorităților o problemă care nu mai poate fi trecută cu vederea: violența domestică sub toate formele ei. Un studiu al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați arată că, la nivelul primul semestru din 2019, 62% dintre victimele acestui tip de abuz erau de sex feminin. În același timp, rata de urmărire penală a agresorilor este în scădere, susține deputata AUR care a solicitat Ministerului de Interne să transmită ce măsuri va aplica pentru a proteja persoanele vulnerabile.
Reprezentanții MAI au transmis că autoritățile depun eforturi pentru a preveni violența domestică, aceasta fiind una dintre direcțiile de acțiune ale Poliţiei Române.
Totodată, „prin adoptarea Legii nr.14612021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare execuțional penale, cu modificările și completările ulterioare, s-a urmărit oferirea unor garanţii semnificative victimelor infracţiunilor circumscrise domeniului violenţei domestice, monitorizându-se eficient modul in care vor fi respectate măsurile şi interdicţiile dispuse prin ordinele de protecţie provizorii, respectiv ordinele de protecţie”, se arată în răspunsul remis de MAI.
De asemenea, miercuri, 10 august 2022, Guvernul României a adoptat HG pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.
În acest context, pe lângă dispunerea unor măsuri de protecție a victimei în cazul situaților de violență domestică, Ministerul de Interne a anunțat că va demara un proiect pilot privind monitorizarea prin intermediul brățărilor electronice a agresorilor aflați sub control judiciar ori în arest la domiciliu. Perioada de desfășurare a acestui proiecte este 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2022.
Potrivit informațiilor, monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în perioada stabilită la art. 40 alin.(1) din Legea nr. 146/2021, în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează:
- a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
- b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
- c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.