Guvernul plătește cu aproape un leu mai mult decât anul trecut pentru porțiile săptămânale de fructe/lapte și corn ale unui singur elev

Pentru anul școlar 2022-2023 s-au alocat cu 62 de milioane de lei mai mult pentru “Programul pentru școli al României”, adică în total, suma de 563 de milioane de lei, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria. În ședința de Guvern de azi s-a aprobat bugetul alocat acestui program pentru anul școlar care începe și cuprinde și ajutorul din partea Uniunii pentru școlari și preșcolari din Ucraina care sunt integrați în sistemul de învățământ din România.

Pentru “Programul pentru școli al României 2017-2023”, Guvernul alocă o sumă de bani, pentru a acorda gratuit fructe / legume / lapte și produse de panificație. Nu mai e vorba doar de corn, ci pot fi și biscuiți de exemplu. Prin H.G nr 640/2017 se precizează că toți elevii preșcolari și școlari din clasele primare și gimnaziu primesc “gratuit pe parcursul unei 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.” Mai exact, se acordă gratuit pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev.

Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz,” potrivit legii.

Guvernul alocă anul cu 10 bani mai mult față de anul trecut pentru porția de fructe și legume în școli, de la 0,60 lei la 0,70 lei anul acestea școlar, 2022-2023. Pentru porția de lapte plătește cu 11 bani în plus, adică 0,99 de lei, iar porția de produse de panificație costă cu 8 bani mai mult față de anul trecut, adică un preț de 0,65 de lei pe porție/elev.

În total Guvernul alocă 0,82 de bani în plus față de anul trecut pentru un elev pe săptămână pentru un număr similar de elevi: 1,9 milioane. Anul trecut erau 1.903.000 de elevi beneficiari, anul acesta, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că “vor beneficia 1,9 milioane preșcolari și elevi din ciclul primar si gimnazial, numărul total de beneficiari incluzând și pe cei 2648 de preșcolari,” a spus Cărbunaru.

Anul trecut potrivit cifrelor APIA cerute de Edupedu.ro, “numărul estimativ de preşcolari şi elevi care au beneficiat de lapte şi corn, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, a fost de 1.568.432,” din cei peste 1,9 milioane. În anul şcolar 2021/2022, Programul pentru şcoli al României a început cu întârziere în 8 consilii judeţene, 2 comune şi 1 oraş, din totalul celor 52 de UAT-uri.

Cea mai mare întârziere a distribuţiei de produse în semestrul I, anul şcolar 2021/2022 a fost în judeţele Bistriţa Năsăud, Argeş şi Ialomiţa cu data de începere 3 ianuarie 2022.

În semestrul II anul şcolar 2021/2022, județul Brăila și judeţul Iaşi – comuna Lugaşu de Jos au început distribuirea produselor în data de 17 ianuarie 2022.

Furnizorii au intâmpinat unele dificultăți în distribuirea produselor din cauza actualizărilor legislative privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2,” se arată în răspunsul APIA.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro