O nouă serie de sancţiuni economice impuse de SUA împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. Andrei Guriev și Alina Kabaeva pe lista persoanelor sancționate
SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează Agerpres, conform AFP.
„Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente”, a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.
Aceasta a asigurat că Trezoreria „va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi”.
Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, „asociat apropiat” al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus.
Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.
Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava „şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea” ei.
Compania Phosagro, totuşi, nu constituie obiectul sancţiunilor, tranzancţiile legate de îngrăşăminte şi alte produse agricole rămânând autorizate.
Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.
Pe lista Trezoreriei figurează de asemenea combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), „unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume” şi „unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului”, precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.
Fosta gimnastă şi ex-deputată în Duma de Stat, Alina Kabaeva, aflată la conducerea unui grup media „pro-Kremlin” şi despre care presa susţine că ar avea o relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin – ceea ce acesta dezminte – aflată deja pe lista neagră a UE, va avea de asemenea activele îngheţate în SUA.
Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.
„Sunt vizaţi de asemenea trei oligarhi, întreprinderi publice ruse şi „24 entităţi ruseşti legate de apărare şi tehnologie”.
De asemenea, Canada a impus marţi noi sancţiuni Rusiei care vizează 43 de responsabili militari şi 17 entităţi.
„Acţiunile scandaloase ale maşinii de război ruseşti nu vor fi uitate şi Canada va continua să lucreze cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru a o obliga să dea socoteală”, a declarat ministrul canadian de externe, Melanie Joly, într-un comunicat.
Canada a impus sancţiuni la peste 1.150 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.