Politică la firul ierbii. Radu Grădinaru (AUR), alături de botoșăneni în campania „AUR te aude”: Am identificat probleme grave
Parlamentarii AUR nu sunt în vacanță. Dimpotrivă, încă de la începutul lunii iulie, aceștia desfășoară activitate de teren în propriile circumscripții pentru a cunoaște problemele și nevoile pe care le au cetățenii, în vederea identificării celor mai potrivite soluții. Deputatul AUR Radu Grădinaru a străbătut satele din județul Botoșani și a stat de vorbă cu localnicii – „ne dorim să facem o politică diferită de ceea ce s-a întâmplat până acum, iar pentru aceasta trebuie să menținem constant legătura cu românii din comunitățile locale”, a punctat parlamentarul. Acțiunea face parte din campania „AUR te aude”.
În cadrul acestei campanii, deputatul Radu Grădinaru, alături de echipa Organizaţiei Judeţeane AUR Botoşani, a discutat cu românii din mai multe localități, precum Răchiţi, Unţeni, Săveni, Vlăsineşti, Stiubieni, Blândeşti, Ungureni.
În urma întâlnirilor, au fost identificate principalele probleme care au nevoie urgentă de rezolvare. Astfel, în județul Botoșani problemele stringente sunt următoarele:
- Lipsa acută a locurilor de muncă. În general, în satele judeţului au rămas bătrânii, în timp ce tinerii au apucat calea străinătăţii în căutarea unei vieţi mai bune. Astăzi, în străinătate lucrează aproximativ 6 milioane de români, în condiţiile în care în ţară sunt cinci milioane şi jumătate de angajaţi. Sunt mai mulţi români care lucrează în afara graniţelor ţării, la fel cum în afara graniţelor se nasc mai mulţi copii decât în România. Acasă, oamenii trăiesc în bună parte din ajutor social şi peste tot am întâlnit preocuparea pentru grija zilei de mâine.
- Lipsa infrastructurii. Cele mai multe localităţi nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare, iar de gaz nici nu poate fi vorba. La Săveni, aşa-zis oraş european, blocurile de locuinţe sunt încălzite cu sobe cu lemne. Asta este realitatea în România anului 2022.
- Lipsa apei pentru irigaţii in agricultură, la care se adaugă seceta cruntă din acest an.
- Lipsa şcolilor, aşa cum e cazul la Stiubieni, unde elevii din localitate sunt nevoiţi să facă zilnic naveta la Negreni, la 5 kilometri distanţă.
- Starea precară a drumurilor comunale. În multe localităţi asfaltul lipseşte cu desăvârşire, peisajul amintind mai degrabă de satele româneşti de la sfârşitul secolului XIX, decât de o ţară din Uniunea Europeană.
- Abuzuri ale autorităţilor locale faţă de cetăţeni. Peste tot, puterea din Primării este împărţită discreţionar, iar primarii se comportă asemenea unui clan mafiot, avantaje având doar cei din anturajul acestor grupuri infracţionale organizate, fie că vorbim de PSD, fie de PNL.Peste tot am întâlnit o lipsă de încredere în clasa politică profund coruptă şi o lipsă de speranţă într-un viitor mai bun.
Deputatul AUR Radu Grădinaru a declarat că această activitate va continua până când se va relua activitatea în Parlament. „Ne-am propus să cunoaștem problemele din județul Botoșani astfel încât să le transpunem în proiecte de legi în viitoarea sesiune parlamentară”.