DARIK: Comisia Europeană solicită Bulgariei condamnări pentru corupţie la nivel înalt

Comisia Europeană a prezentat al doilea raport anual privind statul de drept în UE, de data aceasta făcând recomandări către ţări în mod individual.

Pentru Bulgaria, documentul notează că guvernul a promis că va introduce raportări suplimentare şi răspundere penală pentru procurorul general şi adjuncţii săi, precum şi modificări legislative pentru a supraveghea refuzurile de a demara investigaţii privind reformele legate de implementarea planului de redresare economică şi furnizarea de fonduri europene.

Preocupările sunt tot mai mari cu privire la activităţile Consiliului Judiciar Suprem şi la componenţa acestuia. Lipsa concurenţei permanente în promovarea magistraţilor şi utilizarea pe scară largă a detaşării pot afecta independenţa, se arată în raport.

Documentul subliniază închiderea tribunalului şi procuraturii specializate, precum şi faptul că angajaţii vor fi transferaţi în structuri existente. Activitatea Tribunalului Administrativ este evaluată pozitiv.

Raportul remarcă faptul că încă există o lipsă de rezultate şi condamnări pentru corupţie la nivel înalt.

De asemenea, se menţin îngrijorările cu privire la lipsa unor reguli clare de transparenţă în distribuirea fondurilor de stat pentru publicitatea în mass-media. Potrivit Comisiei Europene, normele actuale privind transparenţa proprietăţii mass-media nu sunt încă suficiente. Se înregistrează o îmbunătăţire a mediului de lucru al jurnaliştilor, dar obstacolele în calea accesului acestora la informaţiile publice şi ameninţările cu procese împotriva lor nu au dispărut. Au fost făcute şase recomandări, printre care se numără evitarea detaşării judecătorilor; introducerea unor modificări legislative pentru a îmbunătăţi activitatea Inspectoratului Consiliului Judiciar Suprem şi pentru a evita influenţa politică.

De asemenea, Comisia Europeană se aşteaptă ca Bulgaria să implementeze măsuri pentru integritatea bugetarilor, în special în sfera poliţiei şi justiţiei. Comisia Europeană recomandă Comisiei anticorupţie să ia măsuri consecvente pentru a se ajunge la verdicte finale în cazuri în care înalţi oficiali sunt traşi la răspundere. Se recomandă şi creşterea transparenţei în publicitatea de stat, mai ales atunci când contractele sunt încheiate prin intermediari.