La cererea deputatului PSD Laura Vicol-Ciorbă, Agenția de Integritate i-a blurat, în declarația de avere, suma de 25,3 milioane de lei încasată de soț dintr-o misterioasă tranzacție cu părți sociale
Suma de 25.380.992 lei (aprox 5 milioane de euro) încasată anul trecut, dintr-o afacere cu părți sociale, de către Vladimir Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Ciorbă-Vicol, a fost blurată în declarația de avere a acesteia de pe site-ul Camerei Deputaților și Agenției Naționale de Integritate.
Anonimizarea a avut loc după ce, inițial, pe site-ul Camerei, declarația de avere conținând suma a fost postată fără blur pentru câteva ore, dar a fost retrasă la cererea expresă a Laurei Vicol-Ciorbă, care, ulterior, a obținut din partea Agenției de Integritate aprobarea de a ascunde suma.
Din verificările efectuate la Registrul Comerțului, singura cedare de părți sociale a soțului deputatei în 2021 a avut loc în luna februarie, atunci când acesta a cesionat 25% dintr-o firmă de arhitectură cu o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, arată G4media.ro.
A fost, în fapt, o tranzacție ”in-house”, cumpărătorul părților sociale fiind Nordis Management SRL, firma-fanion a Grupului omonim, implicată în edificarea unor proiecte imobiliare și în care Ciorbă deținea 41%.
Tot în 2021, datoriile Nordis Management SRL au crescut la 562,4 milioane lei, după cum rezultă din datele oficiale de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Societatea s-a confruntat, apoi, cu mai multe procese pentru diferite debite, precum și cu două cereri de insolvență.
Soții Vicol-Ciorbă nu au răspuns întrebărilor jurnaliștilor, în timp ce reprezentanții Nordis au transmis că nu sunt ”în măsură să comenteze activitatea și declarațiile de avere ale niciunei persoane fizice, demnitar sau funcționar public. Restul întrebărilor dumneavoastră vizează aspecte ce țin de activitatea de business a companiei noastre și nu credem că au relevanță pentru publicul larg.”
Pe 6 iunie, la o zi după ce deputatul Laura Ciorbă-Vicol a completat în platforma e-DAI declarația de avere și a transmis-o către persoana responsabilă care asigură implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și declarațiile de interese, aceasta a fost publicată pe pagina de internet a Camerei Deputaților. Această informație ne-a fost furnizată de Biroul de Presă al Camerei Deputaților.
A doua zi, pe 7 iunie, site-ul defapt.ro a publicat un articol cu titlul ”Familia «avocatei interlopilor», deputata Laura Vicol, a făcut o avere uriașă în 2021. Vezi ce valoare impresionantă au noile ei bijuterii, cumpărate anul trecut”, incluzând link spre declarația de avere valabilă pentru anul 2021 și postată pe site-ul Camerei Deputaților.
Materialul cuprindea informația: ”Potrivit declarației de avere depuse de Laura Vicol la 5 iunie, soțul ei a vândut părți sociale la o firmă neprecizată, obținând suma de 25,38 milioane de lei. Banii însă nu se regăsesc în conturile bancare declarate de deputata Vicol.”
Fragment din declarația de avere neblurată a Laurei Vicol Ciorbă postată pe 6 iunie pe site-ul Camerei. Sursa: cdep.ro
La câteva ore după publicarea materialului, link-ul spre declarație nu mai era valabil, explicația venind din același răspuns către G4Media.ro al Biroului de Presă al Camerei Deputaților: ”Ulterior, în data de 07.06.2022, doamna deputat a informat persoana responsabilă sus-menționată că a formulat o solicitare de anonimizare date, din declarația de avere, direct către Agenția Națională de Integritate. În acest context, s-a procedat la retragerea de pe site-ul Camerei Deputaților a declarației de avere, până la soluționarea de către Agenția Națională de Integritate a respectivei solicitări de anonimizare a datelor, potrivit art. 7 alin. (4) din Procedura de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și de interese, precum și condițiile în care aceasta se realizează, aprobată prin Ordinul vicepreședintelui Agenției Naționale de Integritate nr. 96/2021, cu modificările și completările ulterioare.”
Pe platforma dedicată declarațiilor de avere și administrată de Agenția Națională de Integritate, documentul a putut fi regăsit de la jumătatea lunii iunie, având o diferență față de cel publicat inițial pe site-ul Camerei Deputaților: a fost blurată suma încasată de soțul deputatei din vânzarea de părți sociale: 25.380.992 lei.
Pe pagina ANI, suma este anonimizată, la fel și în declarația aflată din 5 iulie pe site-ul Camerei Deputaților.
Timp de aproape o lună, în perioada 7 iunie-4 iulie, pe site-ul Camerei această declarație, valabilă pe 2021, nu a mai fost disponibilă. De-abia pe 5 iulie, la o zi după ce Biroul de Presă ne-a răspuns la solicitarea legată de acest document, a reapărut și pe site-ul Camerei, dar în formula cu suma anonimizată.
De precizat că cele 25,3 milioane de lei nu se regăsesc în alte capitole ale declarației de avere a deputatei decât în mică măsură: astfel, pentru 2021, deputata PSD a declarat în plus, față de 2020, un apartament din București, de circa 44 mp, bijuterii evaluate la 200.000 de euro, circa 900.000 de lei și 100.000 de euro.
Referitor la justificarea deciziei de a ascunde suma, Agenția de Integritate (ANI) a oferit următoarea explicație: există posibilitatea anonimizării ”pe bucăți”, cu documente justificative. ”(…) precizăm faptul că potrivit dispozițiilor art. 17, alin (7) din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, între părți poate interveni un contract de confidențialitate. Astfel, în cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor membrilor familiei deponentului, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin comunicarea Agenției Naționale de Integritate a documentelor justificative care instituie obligația de confidențialitate. Pentru fiecare caz în parte, inspectorii de integritate din cadrul ANI analizează documentele justificative și se pronunță cu privire la anonimizarea informațiilor (…), lucru care a avut loc și în cazul Vicol-Ciorbă și a sumei încasate din vânzarea de părți sociale în 2021. Cu toate acestea, în mod curios, au rămas disponibile veniturile de angajat la cinci firme pentru soțul deputatei, în timp ce tranzacția cu părți sociale nu avea legătură cu Codul Muncii.
Tot în declarația de avere din iunie 2022, un alt deputat nu a dorit sau nu a știut că are posibilitatea anonimizării sumei provenite din vânzarea unor părți sociale anul trecut: la Cătălin Drulă apar 588.810 dolari din vânzare de acțiuni deținute la startupul american Zipline SUA.
Laura Vicol-Ciorbă nu a răspuns la nici una dintre cele trei modalități prin care i-am trimis mesaje/am încercat să o contactăm. Nici soțul ei nu a putut fi contactat pentru a lămuri un mare mister: ce și cui a vândut, asta deși am încercat atât telefonic, cât și prin intermediul Departamentului de Comunicare de la Grupul Nordis.
Misterul este cu atât mai mare cu cât, conform Registrului Comerțului, Vladimir Răzvan Ciorbă a fost implicat, în anul 2021, într-o singură cesionare de părți sociale, între firme din același grup, Nordis. Astfel, pe 10 februarie 2021, Ciorbă și-a cedat toate acțiunile pe care le deținea din Nordis Arhitectura SRL (25%) către Nordis Management SRL, la ultima societate deținând atunci 41%.
La fel au procedat alți trei asociați de la Nordis Management care, și ei, au vândut, în aceeași zi, propriei societăți, în total, 35% din Nordis Arhitectura. De menționat ”raportul de forțe” dintre cele două părți ale tranzacției: Nordis Arhitectura avusese, în anul anterior, o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, iar Nordis Management este ”firma cu banii” din Grup, cea prin intermediul căreia se edifică, în prezent, cel mai mare proiect imobiliar al Nordis, cel din Năvodari.
Deși tranzacția avut loc între două firme din grup, reprezentanții acestuia au transmis că nu sunt ”în măsură să comenteze activitatea și declarațiile de avere ale niciunei persoane fizice, demnitar sau funcționar public. (…) Restul întrebărilor dumneavoastra vizează aspecte ce țin de activitatea de business a companiei noastre și nu credem că au relevanță pentru publicul larg.”
Datele contabile arată că, în anul tranzacției dintre Ciorbă și Nordis Arhitectura, datoriile Nordis Management au crescut la 562,4 milioane lei față de 315,7 milioane lei în 2020. Referitor la acest aspect, Grupul Nordis a precizat că ”aceste sume reprezintă, în fapt, valoarea totală a vânzărilor și, deci, a încasărilor venite de la investitori în proiectele Nordis Group, ele urmând a se transforma în cifră de afaceri. Sumele facturate clienţilor în baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, reprezintă avansuri pentru livrări de bunuri. Conform legii, acestea se contabilizează în contul 419 Clienți-creditori, din bilanțul contabil ca și datorii până la momentul semnării contractelor de vânzare-cumpărare între Nordis Group și investitori, moment în care are loc trecerea în proprietate a apartamentelor. (…) La semnarea contractelor de vânzare-cumparare și trecerea în proprietate a apartamentelor, aceste avansuri se stornează, se vor contabiliza ca venituri și vor reprezenta cifra de afaceri a societății, iar în bilanțul contabil se vor evidenția ca o creștere de venituri. Proporțional, suma datoriilor va scădea cu fiecare contract de vânzare cumpărare semnat.”
Presa a prezentat, în ultimele luni, faptul că firme din grup, în special Nordis Management SRL, trec prin dificultăți financiare, fiind chemate în instanță pentru plata unor datorii către furnizori, precum și pentru a preda apartamente în baza unor antecontracte semnate anterior și a căror dată de livrare a întârziat.
Grupul Nordis anunță că ”Livrarea primelor apartamente și semnarea primelor contracte de vânzare-cumpărare pentru ansamblul nostru din Mamaia va începe în această lună, iulie 2022. Anul acesta estimăm semnarea și livrarea a până la 1000 de apartamente în ansamblul hotelier și rezidențial Nordis Mamaia. Odată cu începerea livrărilor din luna iulie, Nordis Group își reconfirmă statutul de cel mai mare dezvoltator de apartamente de vacanță din România.”