Boris Volosatîi (AUR): vorbitorii de limba română din Odesa, abandonați de statul român. La DPRP nu există statistici cu privire la situația etnicilor români din Ucraina

Situația cultural-identitară și cea școlară a persoanelor aparținând minorității naționale românești din Nordul regiunii Odesa reprezintă o prioritate pentru deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Acesta a solicitat Departamentului pentru Românii de Pretutindeni un raport cu privire la situația culturală și școlară din Nordul regiunii Odesa. În răspuns, DPRP a precizat că aceste aspecte nu intră în competența instituției și nu privesc scopul politicilor pentru românii de pretutindeni. Mai mult, o parte dintre întrebările adresate de către deputatul AUR au rămas fără răspuns din partea DPRP.

,,Persoane care domiciliază în localități din Ucraina, nu doar din regiunea Odesa, dar și din regiunea Cernăuți, au beneficiat, de-a lungul timpului, de drepturile recunoscute românilor de pretutindeni. În baza documentelor existente, în ultimii 5 ani nu au existat demersuri de asumare a identității culturale române și nici solicitări de sprijin sau alte contacte inițiate de cetățenii ucraineni. Aspectele ce privesc organizarea internă, inclusiv realizarea statisticilor și recensămintelor naționale sau organizarea învățământului țin de alegerile suverane ale statelor de cetățenie și nu privesc scopul politicilor pentru românii de pretutindeni, neintrând, astfel, în competența Departamentului pentru Românii de Pretutindeni’‘, se arată în răspunsul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Pe de altă parte, datele recensământului general al populației din Ucraina, din anul 2001, atestă o importantă prezență etnică românească în regiunea Odesa, atât în partea de Nord, cât și în partea de Sud-Vest.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu deține, la ora actuală, o evidență a celei mai mari concentrații de etnici români din Nordul regiunii Odesa – Lipețchi, unde se află 92% populație română; Handrabura – 95% români; Tocila – 92% români; Culma veche – 82% români; Ghidirim – 72% români; Valea Hoțului – 30% români.