Antonio Andrușceac (AUR) a luat atitudine față de decizia MAI de a secretiza istoria contemporană a României. Ministrul Bode neagă acuzațiile
Deputatul AUR Antonio Andrușceac a luat atitudine față de încercarea statului român de a limita accesul cercetătorilor la documente sensibile din trecutul recent al țării, sub pretextul protejării informațiilor cu caracter clasificat. Andrușceac a solicitat explicații din partea MAI, prin intermediul unei întrebări parlamentare, în contextul în care mai mulți istorici au semnalat faptul că serviciilor secrete acaparează Arhivele Naționale.
Deputatul AUR a cerut ministrului Lucian Bode să explice în ce context a fost luată această decizie și ce măsuri va întreprinde pentru ca activitatea fondului arhivistic național să se poate desfășura în siguranță fără implicarea Serviciul de Informații. Andrușceac a precizat că este imperios ca istoricii să aibă acces la documente importante din trecutul recent al țării pentru a cunoaște în profunzime comunismul românesc.
„Implicarea Serviciilor de Informații în activitatea Arhivelor Naționale poate duce la denaturarea datelor istorice contemporane ale țării și poate crea conflicte de natură internă sau chiar internațională”, a punctat deputatul AUR.
Reprezentanții Ministerului de Interne au explicat că scoatere din circuitul științific a documentelor clasificate este temporară şi nu va fi urmată de distrugerea acestora.
„În ceea ce priveşte măsurile dispuse cu privire la anumite documente din Fondul Arhivistic Naţional al României, informaţiile puse la dispoziţie de către Arhivele Naționale relevă faptul că această structură de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne a iniţiat, la nivelul structurilor sale teritoriale care gestionează fonduri şi colecţii ce conţin documente cu marcaje de clasificare, demersuri în vederea centralizării datelor şi informaţiilor referitoare la acestea, cu referire la emitent, nivelul de secretizare şi genurile de documente. (…)
Finalizarea demersului de centralizare a datelor şi informaţiilor menţionate va reprezenta punctul de plecare pentru elaborarea unei hotărâri a Guvernului prin care să fie declasificate documentele aflate în depozitele Arhivelor Naţionale spre a putea fi utilizate in mod similar cu celelalte documente incluse in Fondul Arhivistic Naţional al României”, se arată în răspunsul transmis de către MAI.