Boris Volosatîi (AUR): criteriile după care se finanțează presa din Republica Moldova rămân secrete la DRRM
Deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova să expună public o analiză privind modul de finanțare a presei românești din Republica Moldova, în condițiile războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă. Deputatul AUR a remarcat că DRRM a încetat să mai ofere fonduri unor publicații importante din Republica Moldova.
În răspunsul oferit de către DRRM se arată că toate cererile de finanţare aprobate au ca obiect derularea de acţiuni în sprijinul cetăţenilor din Republica Moldova, iar aplicanţii îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel,DRRM evită să ofere răspunsuri clare la întrebările importante ridicate de către deputatul AUR.
„Singurele criterii care se aplică în evaluarea şi aprobarea proiectelor de către comisia de evaluare sunt cele publicate în mod transparent pe site-ul D.R.R.M.. Sumele acordate ca finanţare nerambursabilă sunt repartizate în bugetul D.R.R.M. pentru îndeplinirea obiectului său de activitate, şi anume: realizarea politicii statului român vizând consolidarea comunităţii de limbă, cultură, religie, spiritualitate si istorie care stă la baza relaţiei României cu Republica Moldova şi acţionează pentru întărirea legăturilor şi pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a cetăţenilor din Republica Moldova„, se arată în răspunsul DRRM.
În anul 2021 au fost înregistrate un număr de 30 de cereri de finanţare, dintre care au fost aprobate 8, reprezentând 33,53% din totalul finanţărilor acordate în anul 2021. În acest an au fost înregistrate un număr de 26 de cereri de finanţare, reprezentând 26,21 % din totalui finanţărilor aprobate în anul 2022. Solicitanţii şi beneficiarii acestui program de finanţare nerambursabilă sunt instituţii de presă scrisă, media, on-line şi TV care publică articole şi realizează emisiuni în limba română.