Presa de la Kiev: Sprijinul României pentru Ucraina merită o mai bună recunoaştere
Presa ucraineană arată, într-un material publicat de Kyiv Post, faptul că România a fost printre statele care au ajutat constant Ucraina, iar sprijinul oferit din partea ţării noastre „merită o recunoaştere mai mare”, chiar dacă nu toate datele au fost făcute publice şi puţini ştiu totul despre eforturile făcute autorităţile de la Bucureşti.
„Multe ţări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se pierde într-o multitudine de ştiri. Una dintre ţările al cărei ajutor important merită atenţia noastră este România, care sprijină şi ajută ucrainenii în toate felurile posibile, încă din primele zile de război. Este una dintre ţările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina şi a treia ţară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme şi echipamente. Încă din primele zile de război, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România doreşte ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil”, arată Kyiv Post, în materialul publicat miercuri. Potrivit sursei citate, România a început demersurile inclusiv pentru a trimite arme din rezervele interne. „România deţine câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 şi Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le foloseşte, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS, fabricate în SUA. Pe lângă muniţie, veste antiglonţ şi căşti, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical şi dezinfectanţi. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român şi comunitatea română din Bucovina au trimis arme, produse alimentare şi alte lucruri esenţiale soldaţilor ucraineni care luptă pe linia frontului”, mai arată Kyiv Post.
Sursa citată menţionează că „voluntarii au înfiinţat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaţilor ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană şi îmbrăcăminte până la transport şi cazare. România a acceptat peste 800.000 de refugiaţi ucraineni care sunt liberi să intre în ţară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei”. De asemenea, site-ul ucraineann punctează că „guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit şi servicii medicale, a lansat programe speciale de întreţinere a copiilor şi a extins oportunităţile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obţină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în ţară mai puţin de nouă luni”. De altfel, autoarea menţionează şi hub-ul de lângă Suceava, acolo unde vin toate ajutoarele, apoi pleacă în diferite puncte ale Ucrainei, în funcţie de solicitări.