CEDO decide că legea rusească privind „agenții străini” încalcă drepturile și a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că legislația rusă privind „agenții străini” încalcă drepturile grupurilor desemnate ca atare și a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri pentru multe dintre acestea, relatează Reuters.
Rusia folosește termenul „agenți străini”, care are conotații de spionaj din Războiul Rece, pentru a eticheta organizațiile și persoanele pe care le consideră implicate în activități politice cu sprijin extern.
Agenții străini sunt obligați prin lege să își eticheteze publicațiile cu un lung disclaimer, să raporteze periodic veniturile și cheltuielile lor și să se supună unor audituri financiare.
În hotărârea sa în cazul a șaptezeci și trei de grupuri rusești desemnate drept „agenți străini”, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a declarat că legea încalcă libertatea de întrunire și de asociere.
Instanța a declarat că utilizarea „activității politice” drept criteriu pentru a desemna grupurile drept „agenți străini” „a produs rezultate incoerente și a generat incertitudine în rândul ONG-urilor care doresc să se angajeze în activități ale societății civile legate, în special, de drepturile omului, de protecția mediului sau de activități caritabile”.
Grupul rus pentru drepturile omului Agora, unul dintre reclamanții în cazul CEDO, a salutat hotărârea ca pe o „mare victorie”.
„Instanța a fost pe deplin de acord cu organizațiile reclamante că legea privind agenții străini nu numai că este imprevizibilă, dar și că împiedică activitatea legitimă a societății civile”, a declarat avocatul Agora, Kirill Koroteyev.
Hotărârea vine la o săptămână după ce camera inferioară a parlamentului rus a dat aprobarea inițială unui proiect de lege care înăsprește și mai mult legislația, într-un moment de neîncredere sporită față de Occident de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie.
De asemenea, vine la câteva zile după ce Rusia a adoptat o pereche de proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în această țară. Rămâne neclar modul în care această nouă legislație va afecta punerea în aplicare a hotărârii privind „agenții străini”.
Rusia a adoptat prima sa lege privind „agenții străini” în 2012. De atunci, aceasta a fost extinsă pentru a include organizații non-profit, instituții media și cetățeni ruși individuali, inclusiv jurnaliști și activiști.