Coleșa (AUR) solicită Ministerului Agriculturii să publice observațiile critice ale CE cu privire la Planul Național Strategic 2023-2027

Comisia Europeană a transmis deja observațiile la Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS), însă Ministerul Agriculturii nu le-a publicat pe portalul instituției. Acest plan va sta la baza alocărilor financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală din fonduri europene pentru perioada 2023 – 2027, astfel că este important ca toți cei interesați să poată consulta rezultatul evaluării efectuate de CE, a declarat deputatul AUR Ilie Coleșa, care solicită MADR să publice cele 370 de observații critice cu privire acest documente.

MADR a transmis Planul Național Strategic 2023 – 2027 spre evaluare în luna februarie 2022. Potrivit informațiilor, autoritățile ar fi început deja să lucreze la rezolvarea observațiilor critice transmise Comisia Europeană, însă nu a făcut publice detalii despre acestea. Deputatul Ilie-Alin Coleșa solicită Ministerului Agriculturii să facă publice aceste observații, în forma originală.

„Solicităm MADR să publice data în care au fost primite observațiile critice la PNS de la CE și să precizeze motivele pentru care acestea nu au fost făcute publice, ele fiind foarte importante pentru securitatea și siguranța alimentară a României, trebuind să producă o dezbatere între executiv și agricultori”, a cerut Coleșa într-o adresă către MADR.

Observațiile AUR cu privire la Planul Național Strategic 2023-2027

Ilie Coleșa a subliniat că, în perioada consultărilor, AUR a trimis zeci de amendamente la varianta PNS propusă de MADR, însă reprezentanții ministerului au ignorat aproape toate aceste observații, modificările fiind simbolice.

Amendamentele AUR la PNS, ignorate de MADR, reflectă foarte bine observațiile CE, care critică aspru modul de împărțirea banilor propus de MADR. În mod practic fermele mici și mijlocii au fost excluse de la subvențiile agricole, banii fiind alocați către fermele mari, care vor încasa zeci de milioane de euro, sub masca unei așa-zise agriculturi ecologice.

Nimic din toate aceste măsuri de sprijin a gospodăriei țărănești, a fermelor mici și mijlocii, nu au fost respectate și promovate de MADR prin PNS”, a punctat deputatul AUR.

Potrivit informațiilor, AUR a semnalat că:

* Orientarea preponderenta a bugetului de investii din PNS către fermele industriale de porc și pasare din zona de câmpie in detrimentul fermelor de familie de vaci si oi si a zonei montane;

* PNS MADR direcționează fondurile aproape în totalitate către agricultura convențională, in detrimentul agriculturii ecologice și a schemelor de calitate – unul dintre principalii indicatori ai conceptului de fermă la consumator (farm to fork).