Dumitrina Mitrea (AUR), în sprijinul elevilor care au câștigat aurul la concursul NASA: Acești tineri onorează România
O echipă formată din 11 elevi ai Colegiului Național „„Petru Rareș” din Piatra Neamț a câștigat aurul la concursul Space Settlement Contest, organizat de NASA, cu un proiect complex (Neves) despre o navă spațială, pregătită să plece în căutarea unei planete de la marginea sistemului solar. Elevii, care au fost capabili să se gândească la toate aspectele vieții pe o navă, nu au bani să meargă să-și ridice premiul de la NASA. În sprijinul micilor genii a venit deputata AUR Dumitrina Mitrea, care a vizitat grupul și le-a înmânat donația ce va acoperi plata biletelor de avion către NASA.
„M-am bucurat să întâlnesc micii genii și îmi împărtășească din experiența lor în realizarea excepționalului proiect „NEVES”, pe care vor avea șansa să-l prezinte personal. Drum bun către NASA, copii excepționali! Fiecare nume din această echipă merită reținut. Sunt tineri care nu doar onorează România, ci promit să aibă un cuvânt important de spus în cercetare, pe plan internațional: Alexandru Apostol, Ștefan Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Mihai Lupașcu, Mircea Verdeanu și Tudor Zăgărin„, a declarat deputata AUR Dumitrina Mitrea.
Nava construită de elevi este alcătuită dintr-un modul central numit Neves (denumirea este un derivat din cuvintele latine Novus limes care înseamnă noi granițe) și alte 4 module, fiecare cu un rol important: transport, hrană, cercetare pentru o relativă expansiune în alte sisteme solare, acesta fiind unul dintre scopurile navei – căutarea altei planete capabile să fie populată de oameni în viitor. Energia navei, necesară pentru ca toate modulele să funcționeze, iar oamenii să poată trăi, este asigurată de un reactor nuclear, model canadian, considerat cel mai sigur.
Elevii au lucrat la designul 3D al spațiilor de locuit, au creat camere primitoare, dar în care să nu existe spații nefolosite, au utilizat materiale plastice care se aseamănă cu lemnul sau cu parchetul și lumini care să dea impresia de lumină solară. În cartea proiectului, care are 50 de pagini, există un capitol denumit Nevesianul – locuitorul navei, care-i explică cititorului viața pe Neves, prin două scrisori care surprind atât detalii tehnice, văzute prin ochii unui adolescent, cât și aspecte de tip psihologic sau emoțional.
Majoritatea membrilor echipei își doresc să continue studiile în fizică, inginerie sau genetică în afara țării pentru că ”România este izolată când e vorba de cercetare”. Toți țin legătura cu colegii mai mari, care acum sunt la Oxford sau în Olanda, și le povestec că învățământul de acolo se bazează pe o înțelegere profundă a lucrurilor și nu are ca scop obținerea unei diplome.