Senatorul Adrian Costea (AUR): Recuperarea clădirii Institutului Român din Saranda ar trebui să fie o prioritate pentru MAE
Recuperarea clădirii Institutului Român (Casa Iorga) din Saranda și a terenului aferent ar trebui să fie o prioritate pentru Ministerul de Externe, a declarat senatorul AUR Adrian Costea, în urma vizitei efectuate în Albania în perioada 8-10 mai. Clădirea a aparținut statului român, dar a fost confiscată de către autoritățile albaneze și vândută la un după căderea regimului totalitar, în 1992. Procesul este departe de a fi finalizat, această chestiune fiind în continuare un subiect sensibil în relațiile diplomatice româno-albaneze.
Chestiunea recuperării de către statul român a terenului și clădirii Institutului Român de la Saranda a constituit un subiect de prim interes și în discuțiile purtate cu reprezentanții comunității românești/aromâne din Albania, a punctat senatorul AUR, care a făcut o sesizare către MAE pentru a afla informații cu privire la stadiului acestui proces.
Adrian Costea a solicitat Ministerului de Externe să transmită un răspuns oficial care să acopere următoarele puncte:
- În ce etapă se află procesul de recuperare de către statul român a terenului și clădirii Institutului Român din Saranda și când estimează MAE că acest proces s-ar putea încheia cu succes.
- Ce demersuri oficiale concrete au întreprins autoritățile de la București (inclusiv cu implicarea Ambasadei române la Tirana) și când anume, în vederea recuperării clădirii Institutului Român din Saranda și a terenului aferent.
- Dacă MAE consideră necesar să inițieze completarea cu o prevedere nouă despre înființarea unui Institut Cultural Român la Saranda a Hotărârii Guvernului nr. 492 din 1 aprilie 2004 privind organizarea şi funcţionarea institutelor culturale româneşti din străinătate prin reorganizarea centrelor culturale din străinătate, precum şi înfiinţarea unor institute noi.
Istoria Casei Iorga din Saranda
În anul 1931, regele Ahmet Zogui a dăruit marelui istoric Nicolae Iorga, drept recompensă pentru contribuția adusă la scrierea istoriei Albaniei, un teren pe malul mării, în Sarandë, lângă port. Nicolae Iorga a donat statului român terenul în anul 1934, iar aici s-a construit, între anii 1937 și 1938, clădirea Institutului Român din Albania sau „Casa Iorga”, după planurile arhitectului Petre Antonescu.
Începând cu anul 1935, Nicolae Iorga l-a delegat să se ocupe de viitorul Institut Român din Albania pe profesorulDumitru Berciu, ilustru istoric și arheolog. Ulterior, România a fost deposedată de această proprietate. Clădirea a fost naţionalizată după instaurarea regimului comunist în Albania şi vândută de autorităţile albaneze unei persoane private după căderea regimului totalitar în 1991.
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat anterior că „Subiectul privind situaţia Casei Iorga figurează constant şi prioritar pe agenda de discuţii bilaterale, fiind subliniat, cu fiecare ocazie, interesul statului român pentru clarificarea statutului acestui imobil cât mai curând posibil. În paralel cu demersurile pe cale administrativă şi jurisdicţională, problematica recuperării imobilului a fost ridicată de partea română în cadrul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la cel mai înalt nivel, cu solicitarea de a fi puse în aplicare deciziile instanţelor albaneze. La nivelul dialogului politic bilateral s-au dat asigurări, în mai multe rânduri, că situaţia acestui imobil va fi rezolvată în conformitate cu deciziile justiţiei albaneze. Aceste declaraţii au rămas fără efecte concrete până în prezent, principala problemă invocată fiind despăgubirea cuvenită cumpărătorului care a achiziţionat imobilul în 1992. Demersurile la nivel politic vor continua la toate nivelurile până la soluţionarea dosarului”.