Putin reia teoria armelor biologice. Are dreptate liderul de la Kremlin?
Vladimir Putin a lansat din nou acuzaţia precum că în Ucraina exista un program secret de creare a unor componente pentru arme biologice. Liderul de la Kremlin nu a furnizat nicio probă în acest sens, dar a căutat să ofere greutate spuselor sale prin solicitarea înfiinţării unui organism în cadrul OTSC (Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă) dedicat „activităţilor biologico-militare ale SUA în spaţiul post-sovietic”.
Americanii finanţează în Ucraina un plan secret de atac biologic prin intermediul păsărilor, aşa cum susţin ruşii? Cotidianul francez „Libération” respinge această acuzaţie.
Nimic nou sub soare. Retraşi în propria cetate, pe care o consideră asediată, Putin şi acoliţii săi susţin cu insistenţă de ceva ani că SUA dezvoltă arme biologice în Georgia şi Ucraina. Acuzaţia a fost demontată în numeroase rânduri de specialişti în domeniu, iar partea rusă a fost invitată fie pentru inspecţii, fie pentru parteneriate de cercetare în scopul prevenirii răspândirii unor virusuri. Şi totuşi, Putin insistă să ofere apă la moară atât propagandei sale, cât şi pasionaţilor de teorii conspirative.
Deşi conducerea de la Kremlin şi presa afiliată ei caută să atragă atenţia cu aşa-numite proiecte secrete, totuşi nu oferă nicio dovadă. Nefurnizarea de dovezi nu ţine de deconspirarea vreunor surse sau informaţii strict secrete. Explicaţia este destul de simplă, şi anume că proiectele menţionate de autorităţile ruse şi instrumentele sale mediatice sunt publice şi arhicunoscute comunităţii ştiinţifice din lumea întreagă, fiind obiectul mai multor studii publicate în reviste de specialitate. Iar aceste lucrări, care se referă la secvenţierea virusurilor purtate de păsările migratoare, menţionează în mod explicit sprijinul financiar al DTRA (Programul de Reducere a Ameninţărilor Biologice al Departamentului de Apărare al SUA).
Mai multe publicaţii precizează negru pe alb că aceste cercetări sunt legate de programul „P444”. Prin urmare, programul „P444” nu este dezvăluit de ruşi, aşa cum sugerează ei. De asemenea, afilierea unor cercetători ucraineni la proiectul UP-4 al DTRA este menţionată în diverse documente online, care detaliază numele complet al proiectului: „Evaluarea riscurilor unor agenţi patogeni deosebit de periculoşi, potenţial purtaţi de păsările migratoare peste Ucraina”. Proiectul se regăseşte şi pe site-ul Ambasadei SUA în Ucraina.
Contactat de CheckNews „Libération”, DTRA confirmă cercetările şi finanţările acordate pentru ele. „Proiectul UP-4, care a implicat patru entităţi din Ministerul ucrainean al Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii, a presupus instruirea personalului ucrainean în colectarea în siguranţă şi fără cruzime a probelor de la păsări sălbatice, în vederea identificării agenţilor patogeni susceptibili de a dăuna efectivelor de păsări din Ucraina sau de a se răspândi în rândul populaţiei”, subliniază DTRA.
„Cercetătorii au analizat răspândirea zoonozelor de la păsările sălbatice infectate şi au determinat impactul asupra populaţiilor de păsări domestice. Proiectul a cuantificat riscurile asociate prin utilizarea tehnicilor de cartografiere şi a permis Ucrainei să direcţioneze resursele de protecţie pentru a preveni virusurile bolii Newcastle şi gripa aviară, reducând astfel riscul de îmbolnăvire în Ucraina”, adaugă DTRA.
Insistăm asupra faptului că toate aceste cercetări „au fost efectuate în mod transparent, prezentate publicului şi, în cele din urmă, au condus la publicarea rezultatelor atât online, cât şi în reviste ştiinţifice”.
Prin urmare, în acest moment, nu există niciun element care să sugereze că proiectele de studiere a păsărilor migratoare sunt asociate vreunui plan de împrăştiere deliberată de agenţi patogeni, conchide cotidianul francez.