Radu Grădinaru (AUR): Botoșani, un oraș adus la sapă de lemn de coaliția PNL- PSD
Orașul Botoșani, ca de altfel și județul cu același nume, reprezintă polul sărăciei din România, alături de județul Vaslui. De parcă nu ar fi suficient, botoșănenii riscă să rămână fără servicii publice elementare pentru că administrația locală este somată să plătească 16 milioane de euro unei societăți înființate chiar de primăria municipiului. Deputatul AUR Radu Grădinaru solicită Ministerului de Finanțe să intervină în acest caz. „Soarta a 100.000 de cetățeni depinde de această decizie!”, subliniază parlamentarul.
La nivel statistic, orașul Botoșani ilustrează o realitate cruntă: deși municipiul numără 100.000 de locuitori, aici există numai patru fabrici și niciun parc industrial. În plus, o bună parte din botoșăneni nu au apă, canalizare sau gaz. De asemenea, Botoșaniul este pe ultimul loc din România, autoritățile locale aruncând efectiv pe apa sâmbetei 120 de milioane de euro, bani din care s-ar fi putut reface infrastructura rutieră, s-ar fi putut crea noi locuri de muncă, iar unele clădiri de patrimoniu s-ar fi putut reabilita, punctează Grădinaru.
Situația riscă să se înrăutățească în condițiile în care administrația locală a municipiului Botoșani este somată, printr-o sentință judecătorească definitivă, să achite 16 milioane de euro societății „Termica”, înființată chiar de Primărie!
Deputatul AUR avertizează că, în acest caz, autoritățile locale nu vor mai avea bani nici măcar pentru a continua proiectele începute sau întreținerea anumitor servicii.
„Deși problema era cunoscută în administrația botoșăneană, fiind o adevărată bombă cu ceas, lucrurile nu s-au mișcat până când edilii nu s-au trezit cu portăreii la ușă. Primăria a pierdut procesul cu lichidator Termica, iar în 2021 s-a trezit cu o somație silită pentru cele 16 milioane de euro. O adevărată catastrofă pentru municipalitate, mai ales că executarea silită ar fi blocat toate conturile instituției. Ultima cale de atac a fost un proces, pe care Primăria l-a pierdut, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea magistraților a fost aceeași. Primăria trebuie să plătească lichidatorului 16 milioane de euro”, explică Radu Grădinaru.
Acesta a lansat un apel către Ministerul Finanțelor, prin intermediul unei declarații politice, să intervină în acest caz. Suma ar putea fi achitată cu ajutor din fondurile de rezervă ale Guvernului, altfel orașul va intra în faliment.