Sorin Muncaciu (AUR) avertizează: Coaliția lasă românii fără medicamente în fața unei noi pandemii
Deputatul AUR Sorin Muncaciu a avertizat astăzi de la tribuna Parlamentului că actuala coaliție lasă românii fără medicamente în fața unei noi pandemii. Declarația a fost făcută în contextul în care PSD, PNL, UDMR și USR au votat pentru respingerea unui proiect de lege al AUR care viza reglementarea unei proceduri de autorizare în regim de extremă urgență a antiviralelor ce pot fi folosite în tratarea bolnavilor de Covid-19.
Din cauza PSD, PNL, USR și UDMR, România a trecut prin valul 5 fără niciun fel de strategie, iar această situație rămâne neschimbată, afirmă Muncaciu, inițiator al acestui proiect de lege. Deputatul a mai spus că, deși pandemia de Covid a dispărut de pe agenda publică, numărul infectărilor oscilează, iar bolnavii nu au la dispoziție antivirale pentru a se trata încă de la primele simptome. În plus, o astfel de lege ar fi oricum necesară în eventualitate în care țara noastră se va confrunta cu o altă pandemie.
„Acest proiect de lege este necesar pentru că felul în care coaliția de guvernare a administrat pandemia în această țară este de toată rușinea. Am pierdut 15.000 de cetățeni în primul an și 45.000 în al doilea an pentru că în farmacii nu se găseau medicamente antivirale pentru tratamentul ambulatoriu. Miniștrii USR nu au contractat aceste medicamente, deși au avut această posibilitate. Comisiile în care am susținut această lege, s-au opus pe vot politic. A nu vota această lege înseamnă a lăsa poporul român fără medicamente în fața unei noi pandemii”, a avertizat Sorin Muncaciu de la tribuna Parlamentului.
La rândul său, George Simion a subliniat faptul că dreptul la opțiune al românilor trebuie să primeze: cei care aleg să nu se vaccineze dintr-un motiv sau altul, se pot trata cu medicamente antivirale, la recomandarea medicului specialist. Liderul AUR a reamintit că din campania de vaccinare nu au avut de câștigat decât marile companii farmaceutice. Numai România a comandat 120 de milioane de doze. Cu toate acestea, campania de vaccinare a fost un eșec, iar românii au fost cei care au avut de suferit în lipsa unei alternative la vaccin.
La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate trei antivirale pentru tratarea Covid-19. Pe lângă Favipiravir, au fost aprobate și cele mai noi medicamente create de două mari companii farmaceutice Pfizer – Paxlovid și Merck – Molnupiravir. Potrivit unei declarații al reprezentantului Direcției Generale de asistență medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, Amalia Șerban, Favipiravir este disponibil în farmacii, pe bază de prescripție medicală, începând cu luna ianuarie a acestui an.
În momentul de față, medicamentele indicate în protocolul de tratament al bolii Covid-19, cum ar fi cele antivirale, pot fi autorizate doar prin parcurgerea unei proceduri greoaie și îndelungate în fața Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, procedură incompatibilă cu nevoia societății românești de a asigura prezența pe piață a acestor medicamente tratamente în regim de urgență.