Studenții cer Guvernului să le mărească bursele. Subvenţiile pentru burse nu au mai fost modificate din 2017
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului din nou, în contextul economic actual şi având în vedere evoluţiile la nivel european, creşterea subvenţiei pentru burse, nemodificate din 2017, de la 201 lei/student bugetat/lună la 272 lei/student bugetat/lună, ţinând cont de nevoia stringentă de actualizare a cuantumului burselor studenţeşti.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului din nou, în contextul economic actual şi având în vedere evoluţiile la nivel european, creşterea subvenţiei pentru burse, nemodificate din 2017, de la 201 lei/student bugetat/lună la 272 lei/student bugetat/lună, ţinând cont de nevoia stringentă de actualizare a cuantumului burselor studenţeşti.
„Inflaţia ridicată din ultima perioadă a erodat semnificativ posibilităţile studenţilor de a se susţine financiar pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceştia s-au întors în centrele universitare la activităţi didactice faţă-în-faţă şi trebuie să plătească cheltuieli de cazare, masă, relocare etc. Potrivit raportului INS din luna martie, inflaţia a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat la produsele alimentare şi la preţul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenţi le achită în mod regulat. Nevoia de actualizare a subvenţiilor oferite de stat este evidentă, numeroase alte facilităţi, precum şi salariul minim, fiind actualizate în raport cu inflaţia (salariul minim a beneficiat de o creştere de 10,9% faţă de nivelul din 2021). În schimb, studenţii au fost complet uitaţi, valoarea subvenţiei nefiind modificată, necrescând din 2017 şi aflându-se în acest punct la o distanţă astronomică de necesităţile studenţilor, argumentează ANOSR.
Studenţii susţin că, deşi România este la coada clasamentului european în privinţa ponderii de tineri absolvenţi de studii superioare, spre deosebire de alte state europene, sprijinul din fonduri guvernamentale acordat studenţilor în pandemie a fost „minimal spre inexistent”.
„Şi mai grav, aceeaşi tendinţă s-a observat şi în perioada de redresare post-pandemie. Doar în ultimele săptămâni, Slovenia (cu o populaţie de studenţi de 6 ori mai mică decât România) şi Luxemburg (cu o populaţie de studenţi de 76 de ori mai mică decât România) au decis suplimentarea sprijinului financiar pentru studenţi cu 40, respectiv 10 milioane de euro”, susţine ANOSR.
Dacă coşul minim al studentului se afla încă de acum doi ani la aproximativ 1172 de lei/lună (dublu faţă de cuantumul minim al burselor), iar în decembrie România era pe penultimul loc din Uniunea Europeană la cheltuieli publice/student şi studenţii români au probleme financiare peste media Uniunii Europene, acum nevoia creşterii burselor se dovedeşte a fi una şi mai stringentă.
„Conform legii, bursele trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare. În 2021, în baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei. În acest sens, Consiliul Naţional al Învăţământului Superior a stabilit creşterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Fără o creştere a subvenţiei pentru burse, însă, bursele nu s-au majorat în cvasimajoritatea universităţilor din România. Mai mult decât atât, planul „Sprijin pentru România”, lansat de Guvernul României în domeniul social, ignoră, din nou, nevoile studenţilor, singura măsură pe care o propune fiind crearea unei facilităţi de creditare pentru studenţi, o temă care a eşuat şi în trecut pentru faptul că este ruptă de realităţile din România (despre ineficienţa acestei măsuri ANOSR va lansa o analiză separată)”, reclamă studenţii.
„Cu o inflaţie de aproximativ 10% şi fără actualizări ale subvenţiei de burse de mai bine de 5 ani, studenţii se află într-o situaţie dramatică la revenirea din pandemie. Cu cât Guvernul întârzie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să crească cuantumul subvenţiei pentru burse, cu atât discrepanţa dintre bursă şi cheltuielile pe care, conform legii, ar trebui să le acopere se va majora, iar studenţii se vor afla într-o dificultate majoră de a-şi continua studiile, în timp ce alţii vor fi îndepărtaţi de la şansa de a accesa învăţământul superior.” a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.