Proiect de lege AUR pentru o mai bună reprezentare a diasporei în Parlament
Peste 6 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, ca urmare e fenomenului de emigrare care s-a accentuat în ultimul deceniu. În ciuda faptului că aceștia trimit sume importante de bani în România și că și-ar dori să se întoarcă acasă, românii din diaspora nu sunt reprezentați corespunzător în Parlament. Un proiect de lege inițiat de AUR ar putea schimba această situație, astfel încât interesele acestei categorii să fie transpuse în măsuri care să îi sprijine atât în țara de rezidență, cât și în România.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inițiat un demers de revizuire a legislației electorale astfel încât românii din diaspora, care reprezintă un segment important din electorat, să fie reprezentați corespunzător în Parlamentul României. Proiectul AUR prevede creșterea numărului de mandate de parlamentar alocate diasporei, fapt ce ar putea avea un impact major asupra configurației viitorului Parlament, dacă propunerea va fi adoptată.
Astfel, dacă în momentul de față, în circumscripția electorală nr. 43, rezervată românilor care votează în afara granițelor naționale, sunt aleși doi senatori și patru deputați, AUR vrea ca la alegerile următoare, în secțiile de votare din străinătate să fie desemnați nu mai puțin de 37 de senatori și 83 de deputați. Asta ar însemna 27% din numărul mandatelor din Senat și 25% din cele din Camera Deputaților.
Inițiatorii proiectului au ajuns la acest calcul aplicând norma de reprezentare valabilă pentru circumscripțiile din țară. Astfel, un deputat este ales la 73.000 de locuitori, iar un senator la 168.000. Norma de reprezentare nu se aplică și în diaspora din cauza dificultăților legate de stabilirea numărului exact al românilor care se află, la un moment dat sau altul, în străinătate.