Le Figaro: Călăi ruşi de la Bucea, identificaţi
Un militar rus, Mihail Tkaci, a fost identificat ca fiind unul dintre autorii atrocităţilor comise la Bucea – soldate cu 340 de morţi – pe reţeaua rusă de socializare V Kontakte (VK) de către jurnalistul ucrainean Andrii Ţaplienko, scrie Le Figaro.
”Eşti un criminal de război şi un călău”, îl apostrofează un navigator pe Internet.
”Ai pe mâini sângele civililor executaţi la Bucea. Vei putrezi în iad!”, îl acuză acesdta.
Mihail Tkaci îi răspunde imediat pe VK că unitatea sa, care abia s-a retras din zona Kievului, este pregătită de luptă.
”Sunt deja pe drumul de întoarcere şi am să ţi-o trag în curând. Imediat ce te găsesc îşi voi tăia tot capul”, îi răspunde el.
Această violenţă verbală este un ecou al violenţei reale comise la Bucea în 30 de zile de ocupaţie rusă – execuţii, violuri în grup, tortură, jafuri sistematice, ca în Evul Mediu.
Tehnosfera ucraineană, ajutată de divulgarea la 3 aprilie a coordonatelor a 120.00 de militari ruşi de către hackerii din Anonymous, a permis identificarea unor probabili vinovaţi de crime de război la Bucea.
Inform Napalm, un grup ucrainean de supraveghere online care analizează Internetul şi corelează informaţii deschise, susţine că primii vinovaţi fac parte din Unitatea Militară 51460, din cadrul celei de a 64-a Brigăzi de Puşcaşi Motorizaţi din cadrul Forţelor terestre ruse, cu sediul la Kniaze Volkonskoie, un sat situat la frontiera cu China, în apropiere de fluviul Amur şi de oraşul Habarovsk.
Majoritatea militarilor acestei unităţi, potrivit unor fotografii, fac parte din etnia manciucă, un popor tungus din Extremul Orient rus.
Comandantul acestea, locotenent-colonelul Azatbek Asanbekovici Omurbekov, este un ofiţăer corpolent, în vârstă de 40 de ani, fotografiat în noiembrie 2021 după ce este binecuvântat de patriarhul ortodox de la Habarovsk.
Alte unităţi care au trecut pe la Bucea poate căau comis unele dintre aceste crime, însă nu sunt la fel de precis ţintite ca a 64-a Brigadă.
Un oficial de la Pentagon declara prudent, miercuri, că ”ar fi posibil să se identifice untăţi ruse care se fac vinovate de atrocităţi”, o sarcină care are ”cea mai extremă prioritate” în administraţia Biden.
Ororile comise de către oamenii lui Omurbekov sunt uluitoare.
”Copii zăceau afară, cu mâinile legate la spate. Copii. Ei aulegat copii şi i-au împuşcat ca pe câni”, declară jurnalistul ucrainean Evgheni Spirin.
Alte cadavre sunt minate.
Multe dintre ele s-au descompus, după săptămâni, fără ca asasinii, care au jefuit casele din jur, să se sinchisească de miros sau de propria igienă.
Nici cadavrele a 200 de paraşutişti ruşi, ucişi în Bătălia de la Aeroportul Hostomel, situat la doar cinci kilometri depărtare, nu au fost îngrpate ori repatriate.
Membrii acestei armate lipsită de ”grandoarea” erei sovietice – cunoscută prin violenţe în interior şi o disciplină relativă -, aceşti tineri militari poate că au fost înşelaţi de predicţăiile Kremlinului, potrivit cărora populaţia ucraineană eliberată de ”neonazişti” şi ”ultranaţionalişt” aveau să-i pimească cu flori.
În schimb, ei s-au trezit în faţa unor civili ostili şi au reacţionat în mod brutal, omorând, ca la Bucea, toţi bărbaţii aflaţi la vârsta la care pot lupta şi violând femeile.
Alcoolul, lipsa de activitate, absenţa unor superiori implicaţi moral au descătuşat ultimele zăvoare ale civilizaţiei.
În cazul în care un tribunal internţaional se sesisează de cazul de la Bucea, va pune problema premeditării suspecţilor.
”Voi spune doar că doar privind imaginile, atunci când vezioameni legaţi, cu un glonţ în cap, pare teribil de planificat, premeditat”, a declarat ofcialul de la Pentagon sub protecţia anonimatului.
Pentruprima oară în istorie, autorii crimelor de război nu maisunt anonimi.
Numele lor, ca cel al lui Mihail Tkaci, apar pe lste lungi, accesibile tuturor.
Identificaţi oficial, spre deosebire de călăii de la Oradour-sur-Glane, My Lai în Vietnam, Vukovar în Croaţia sau Srebreniţa în Bosnia, ei vor fi vânaţi toată viaţa lor, dacă nu mor în Războiul din Ucraina.