Patriarhia Moscovei a beneficiat de fonduri europene în Republica Moldova. Boris Volosatîi (AUR) sesizează autoritățile de la București

Patriarhia Moscovei se situează în tranșeele războiului hibrid și urmează, în spațiul ex-sovietic și în afara lui, linia propagandistică a Kremlinului, poziționându-se împotriva statelor membre sau partenere/asociale ale Uniunii Europene se desfășoară. Deputatul AUR Boris Volosatîi trage un semnal de alarmă către oficialii de la București cu privire la lipsa de discernământ politic în utilizarea fondurilor europene pentru investiții în structurile locale ale Patriarhiei Moscovei din Republica Moldova. Astfel, Volosatîi prezintă, în premieră, un proiect transfrontalier demarat în favoarea unei structuri locale a Patriarhiei Moscovei, implicate în războiul hibrid împotriva Occidentului și al României, în special.

Patriarhia Moscovei și structura sa locală din Republica Moldova sunt susținătoare fățișe ale separatismului teritorial în statele foste sovietice, inclusiv susținătoare ale separatismului transnistrean, pe ale cărui căpetenii le-au legitimat de-a lungul anilor prin acordarea de înalte distincții bisericești. Un accent deosebit în cadrul proiectului transfrontalier s-a pus pe promovarea imaginii primului mitropolit instalat de ruși în Basarabia în 1813, Gavriil Bănulescu Bodoni, canonizat în 2016, din rațiuni politice, de către Patriarhia Moscovei. Este bine și general cunoscut faptul că printre metodele predilecte ale Patriarhiei Moscovei se află recursul la trecutul istoric imperial în scopul proiectării ideilor imperiale asupra prezentului și viitorului”, a declarat Volosatîi.

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și mănăstirea Căpriana, parte componentă a structurii locale a Patriarhiei Moscovei în Republica Moldova, au derulat în comun proiectul transfrontalier „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră şi digitalizare” finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova cu 109.760 euro, din care 97.760 euro a reprezentat grantul din fonduri europene, iar 11.000 euro a reprezentat cofinanțarea din partea celor două instituții partenere.

Partenerul de obediență bisericească moscovită, Arhimandritul Filaret Cuzmin, stareț al mănăstirii Căpriana, nici nu ascunde faptul că muzeul înființat în cadrul proiectului transfrontalier și intitulat ”Sfântul Ierarh Gavriil” va reprezenta un instrument informativ-propagandistic în războiul hibrid purtat împotriva României, împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a poporului român, în general. Cum explicați lipsa de discernământ politic în cazul implementării proiectului transfrontalier în favoarea unei structuri locale a Patriarhiei Moscovei, implicate în războiul hibrid împotriva Occidentului și al României, în special. Dacă au existat sau dacă există în prezent și alte proiecte transfrontaliere derulate în beneficiul structurilor locale ale Patriarhiei Moscovei din Republica Moldova, pentru revitalizarea și/sau consolidarea acestora. Vă rugăm să ne prezentați denumirea și valoarea fiecăruia dintre aceste proiecte, cu indicarea surselor de finanțare”, a punctat deputatul AUR.

Deputatul AUR Boris Volosatîi a cerut un punct de vedere oficial din partea miniștrilor Attila Cseke (min. Dezvoltării), Dan Vîlceanu (Investiții și Proiecte Europene) și Bogdan Aurescu (MAE).