Ministerul de Finanţe al Rusiei anunţă măsuri menite să consolideze stabilitatea financiară a Rusiei drept răspuns la sancţiunile SUA
Ministerul rus de Finanţe a anunţat măsuri menite să consolideze stabilitatea financiară a Rusiei, ca răspuns la sancţiunile Statelor Unite, conform CNN.
Ministerul a comunicat că are suficient capital la dispoziţie – peste 4,5 trilioane de ruble (aproximativ 56 de miliarde de dolari) – pentru a-şi asigura flexibilitatea de a împrumuta bani şi a vinde noi datorii guvernamentale. În următoarele săptămâni, licitaţiile de obligaţiuni de stat din Rusia vor fi restricţionate şi vor ţine cont de situaţia pieţei, a adăugat sursa citată.
Rezervele ministerului sunt de două ori mai mari faţă de împrumutul net planificat pentru 2022, de 2,2 trilioane de ruble (27 miliarde de dolari). De asemenea, măsurile, împreună cu cele luate de Banca Centrală a Rusiei, marţi, vor „facilita o adaptare mai uşoară” la sancţiuni.
„Ministerul de Finanţe al Rusiei, împreună cu Banca Centrală a Rusiei, vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia de pe pieţele financiare şi, dacă este necesar, vor lua măsuri suplimentare pentru a consolida stabilitatea financiară”, a mai precizat Ministerul de Finanţe.
Banca Centrală a Rusiei a informat, marţi, că va relaxa reglementările pentru bănci, permiţându-le să utilizeze cursul de schimb din 18 februarie — cel anterior scăderilor mari de pe piaţa rusă — atunci când îşi calculează situaţia financiară. De asemenea, instituţiile financiare au dreptul să anunţe acţiunile şi obligaţiunile la valoarea de piaţă începând cu 18 februarie.
Preşedintele american, Joe Biden, a prezentat, marţi, „prima tranşă” de sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei. Sancţiunile vizează două mari instituţii financiare ruseşti, datoriile suverane ruse, precum şi elitele şi membrii familiilor acestora. Biden a afirmat că SUA va „bloca accesul guvernul rus la finanţele occidentale”.
Marea Britanie, Uniunea Europeană, Canada, Australia şi Japonia au anunţat, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Totodată, Germania a declarat că a oprit certificarea conductei de gaze Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, care leagă Rusia direct de Germania.