Rate alarmante de depresie și anxietate la femeile însărcinate, în timpul pandemiei

Un nou studiu arată că în rândul femeilor însărciate s-a înregistrat o creștere a ratelor de depresie raportate cu, în medie, 30% față de nivelurile pre-pandemia COVID-19, de la valori prepandemice de 17%, la circa 47%. De asemenea, ratele de anxietate au crescut cu 37% în cazul gravidelor, ajungând acum până la 60%.

Cercetarea a constatat că sprijinul social protejează împotriva simptomelor de anxietate asociate cu pandemia, dar a evidențiat schimbările aduse serviciilor de maternitate – adică izolarea forțată și alte restricții – ar putea afecta sănătatea mintală a viitoarelor mame.

”Chiar și în condiții de normalitate, starea de graviditate este adesea însoțită de o adevărată furtună hormonală în organismul viitoarei mămici. Firesc, contextul pandemic, cu regulile specifice de protecție – izolare, mască, vaccin, boală – nu a făcut altceva decît să accentueze aceste temeri. În acești peste doi ani de pandemie, la întrebările firești privind evoluția sarcinii, s-au adăugat cele legate de ”e bine sau nu să te vaccinezi”, ”ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești”, ”cum să te protejezi” și, în plus, izolarea. O femeie însărcinată are nevoie de suportul familiei, să se vadă cu cei dragi, să discute, să se bucure de grija și atenția celor apropiați. Ori, din nefericire, acestora lu s-a recomandat să stea cât mai departe de anturajul obișnuit, pentru a scade cât mai mult riscul de îmbolnăvire. Și acest lucru s-a întâmplat pe o perioadă relativ îndelungată: 7 – 9 luni să stai cât mai izolat e complicat și greu de suportat”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu (FOTO JOS), medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității ”Cuza Vodă” din Iași.

În lucrarea publicată de BMC Pregnancy and Childbirth, cercetătorii spun că este posibil ca anularea programărilor la controale și alte modificări ale contactului față în față cu medicii,

 » Aflați mai multe informații aici.