Conferința de Securitate de la Munchen – Va avea Ucraina soarta Cehoslovaciei din 1938?
Lumea pare a fi în pragul unui conflict major după ce Vladimir Putin încercă să redobândească statul de mare putere al URSS folosind amenințarea armelor. În acest context liderii lumii libere se reunesc la Munchen pentru a decide cum poate fi contracarat liderul de la Kremlin.
Situația este similară cu cea din 1938 când, tot la Munchen și tot sub amenințarea războiului, Adolf Hitler smulgea concesii majore aliaților, concesii care au dus la declanșarea celui de-al doilea război mondial.
Acordul de la Munchen a fost o înțelegere care a permis Germaniei Naziste să anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei. Regiunea Sudetă era situată în zona de graniță a Cehoslovaciei și era locuită în principal de etnici germani. Acordul a fost negociat la o conferință care a avut loc în München, de puterile mari ale Europei, fără ca reprezentanții Cehoslovaciei să participe. În prezent, acordul este apreciat ca fiind o încercare eșuată de conciliere cu Germania Nazistă. Scopul conferinței a fost acela de a discuta viitorul Regiunii Sudete față de pretențiile teritoriale manifestate de Adolf Hitler. Acordul a fost semnat de Germania Nazistă, de Franța, Marea Britanie și Italia. Regiunea Sudeta avea o importanță strategică imensă pentru Cehoslovacia, deoarece acolo era situată majoritatea defensivei de apărare a graniței, ca și foarte multe dintre băncile sale. De aceea, când Marea Britanie și Franța au dat zona sudeta Germaniei, au autorizat implicit ca Germania să ocupe întreaga Cehoslovacie.
Astăzi Ucraina este în rolul Ceholsvaciei iar liderii occidentali se întâlnesc tot la Munchen pentru a discuta pretențiile unui alt dictator asupra Ucrainei iar istoria are prostul obicei de a se repeta
Sursa foto: playtech.ro