Ringo Dămureanu (AUR) se implică în soluționarea cazurilor de acordare a cetățeniei române, la cererea etnicilor români din Serbia și Albania care întâmpină dificultăți
Deputatul AUR Ringo Dămureanu a primit 12 solicitări din partea etnicilor români din Serbia sau Albania, care încearcă de ani de zile să obțină cetățenia română fără rezultat. Este vorba de cazuri care au nevoie urgentă de răspuns, subliniază deputatul, care s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru rezolvarea de urgență a acestor solicitări.
„În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Republica Serbia cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării-Mame, România. Care este motivul întârzierii și dacă vă pasă că prin lipsa de ineficiență a serviciilor pe care ar trebui să le oferiți românilor de pretutindeni le puteți periclita situația socială și profesională? Care este situația cererilor de mai jos și care sunt motivele care au determinat vreme îndelungată nelucrarea acestor dosare? Solicit în scris, pentru fiecare caz, răspuns urgent’‘, se arată în solicitarea deputatului AUR Ringo Dămureanu către MAE. Iată și cele 12 cazuri:
- Ioșa Stanciu, pe numele oficial Josa Stanću (JOCA CTAHЧY) este etnic român din Banat (Voivodina), Serbia, cetățean sârb, născut la data de 16.09.1952. Acesta este vorbitor nativ de limbă română, în familie și societate, fiind născut și trăind în comuna Sânmihaiu (srb. Lokve), cel mai mare sat românesc din regiune, recunoscut oficial de Statul sârb ca român, în această regiune autonomă a țării vecine. Acesta a susținut că în aprilie 2019 împreună cu soția sa Maria Stanciu (oficial Marija Stanću), au depus la Consulatul general al României de la Vârșeț cererile pentru acordarea cetățeniei române, în baza articolului 8 indice 1 din Legea cetățeniei române.
- Merko Ariela este etnic român din Albania, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și Secretar general la Fundația ”Nicolae Iorga” din Saranda, Albania, contribuind activ la promovarea românității în rândul aromânilor care trăiesc în Albania și a celor aflați în România la studii sau care trăiesc și muncesc aici. Aceasta a susținut că a depus la Autoritatea Națională pentru Cetățenie Dosarul pentru acordarea cetățeniei române, cererea sa fiind înregistratăcu nr. 16716/A/2021. Dr. Ariela Merko a susținut că îi este imperios necesară cetățenia română pentru a obține drept de liberă practică în profesia pe care a absolvit-o.
- Bratislav Pelić, etnic român din Valea Timocului, care s-a prezentat ca membru și activist al Partidului Neamului Românesc din Serbia a depus cererea pentru dobândirea cetățeniei române în luna decembrie 2018 și dorește să cunoască motivul nelucrării / netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de peste 3 ani.
- Kereci Enea este etnic român din Albania, fiind absolvent de liceu și de facultate în România, dar și proprietarul și administratorul Agenției de Turism ”Romania Travel” din Tirana, Albania și autor al unui Ghid turistic în Albania pentru turiștii români. Petentul a susținut că încă din luna martie 2018 a depus cererea pentru acordarea cetățeniei române, primind număr de dosar ANC încă din anul 2018, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent.
- Bushi Elton este etnic român din Albania și a depus pe cale electronică cererea pentru acordarea cetățeniei române, pe adresa: econsulat.ro, primind codul de cerere PE7343690 în aprilie 2021. După acest moment nu s-a mai întâmplat absolut nimic, nu a mai primit nicio altă notificare și nu a primit număr de dosar de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie
- Bombaj Ilia este etnic român din Albania a depus jurământul de cerință față de Țara Mamă, România, conform prevederilor legale în vigoare, în 2019, an în care acesta a dobândit cetățenia română, însă nici până în prezent nu a primit pașaportul românesc și dorește să îl primească la sediul Ambasadei României la Tirana.
- Kristina Jovanović, de etnie română din Valea Timocului, a depus la Consulatul general al României de la Zajecar cererea pentru dobândirea cetățeniei române în 2018, la care nu a primit nicio dovadă sau număr de înregistrare de la consulat. Nici până în prezent nu a primit răspuns sau comunicare oficială cu privire la cererea sa. Petenta a arătat că dorește să cunoască situația actuală a cererii sale, motivul pentru care nu i s-a dat număr de înregistrare și motivul nelucrării cererii sale de peste 3 ani și jumătate.
- Nemanja Barbulović, etnic român din Valea Timocului, a deplâns faptul că a depus la Consulatul general al României de la Zajecar cererea pentru dobândirea cetățeniei române în 2018, iar ulterior a fost informat, printr-un email primit de la ANC București, că solicitarea sa a fost înregistrată la ANC abia în anul 2021. Petentul a arătat că dorește să cunoască motivul nelucrării sau netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de peste 3 ani.
- Siniša Saraković (Săracovici), etnic român din Valea Timocului dorește să fie recunoscut până la moarte ca ROMÂN și a arătat că dorește să cunoască motivul nelucrării sau netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de aproximativ 2 ani și jumătate.
- Stefan Perić, etnic român din Valea Timocului a deplâns faptul că a depus la Consulatul general al României de la Zajecar cererea pentru dobândirea cetățeniei române în luna decembrie 2018, iar ulterior a fost informat, printr-un email primit de la ANC București, că solicitarea sa a fost înregistrată la ANC abia în anul 2021. Petentul a arătat că dorește să cunoască motivul nelucrării / netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de peste 3 ani.
- Rade Andjelić, etnic român din Valea Timocului a depus la Consulatul general al României de la Zajecar cererea pentru dobândirea cetățeniei române în luna mai 2018, iar ulterior a fost informat, printr-un email primit de la ANC București, că solicitarea sa a fost înregistrată la ANC abia în anul 2021. Petentul a arătat că dorește să cunoască motivul nelucrării / netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de peste 3 ani și jumătate.
- Jovanka Andjelić (Anghelici), de etnie română din Valea Timocului a arătat că a depus la Consulatul general al României de la Zajecar cererea (dosarul) pentru dobândirea cetățeniei române în luna mai 2018, iar ulterior a fost informată, printr-un email primit de la ANC București, că solicitarea sa a fost înregistrată la ANC abia în anul 2021. Petenta a arătat că dorește să cunoască motivul nelucrării / netransmiterii cererii sale, cu o întârziere de peste 3 ani și jumătate.
În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.