VIDEO O filmare cu un șofer de origine română care ia parte la protestul din Ottawa a devenit virală: „Voi pleca ultimul de-aici!”

Un interviu cu un șofer de origine română care ia parte la protestul camionagiilor canadieni din capitala federală Ottawa a devenit viral, fiind distribuit masiv în comunitățile de români din Canada și Statele Unite. În înregistrarea video, șoferul afirmă că „va pleca ultimul” din fața Parlamentului canadian, unde demonstrația camionagiilor nemulțumiți de mandatul obligatoriu de vaccinare pentru trecerea frontierei cu SUA intră în a două săptămâna.

Interviul a fost realizat pe 6 februarie de un reporter independent, care a relatat despre protestul din Ottawa.

În înregistrare, șoferul Csaba Vizi, care a spus că este maghiar născut în România și că vine din Windsor (Ontario), a declarat că va pleca ultimul de la protest. „Voi merge acasă glorios ca Cesar sau într-un sac de transportat cadavre,” a afirmat el, precizând că, în momentul interviului, era deja de opt zile și trei ore în capitala federală canadiană, informează g4media.ro.

Vizi a afirmat că a plecat de-acasă devastat după ce și-a pierdut locul de muncă și că este singurul din familie care muncește, așa că „nu există cale de întoarcere pentru mine.”

Românul a descris atmosfera actuală de la protest – desfășurat și împotriva restricțiilor impuse de autoritățile provinciale și federale canadiene în contextul pandemiei, criticate de mulți ca abuz al autorității – ca fiind similară cu cea existentă în timpul Revoluției din 1989 prin care a fost înlăturat de la putere dictatorul Nicolae Ceaușescu.

El a afirmat că participanții la protest nu sunt rasiști, așa cum au fost descriși în mod constant de către premierul Justin Trudeau și de majoritatea instituțiilor de presă din Canada. Vizi a spus că are prieteni hispanici și chinezi, iar rasa nu este deloc un factor important în protestul lor.

El s-a declarat impresionat de solidaritatea celor care iau parte la manifestația maraton și a povestit cum sunt ajutați de canadieni, care le oferă donații în mâncare sau bani. Vizi a criticat și mandatele de vaccinare solicitate șoferilor de guvernul Trudeau, afirmând că acestea „au distrus atât de multe vieți. Atât de mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut speranța.”

„Am veni aici cu speranță și vom pleca cu libertate,” a spus Vizi, care ulterior a repetat unele dintre afirmații în cadrul unui interviu cu realizatorul Jesse Watters de la Fox News, unde a spus că steagul confederat – despre care diverși politicieni canadieni au afirmat că dovedește că demonstrația e dominată de suprematiști albi – a fost fluturat de o persoană care a vrut să-i facă pe manifestanți „să arate rău”.

Filmarea cu șoferul canadian de origine română a devenit virală, ea fiind răspândită în comunitățile de români care locuiesc în Canada, dar și în Statele Unite. În general, aceștia au lăudat opiniile lui Vizi și s-au declarat în favoarea protestelor camionagiilor canadienii.

De altfel, forumurile românilor care locuiesc în Canada sunt pline de comentarii legate de manifestația din Ottawa, cu români care au declarat fie că au fost deja la protest, fie că se mobilizează să participe.

Videoclipul, care a strâns aproape 400.000 de mii de vizualizări pe YouTube, a fost comentat pozitiv și de mulți alți internauți din Canada, Statele Unite, Nouă Zeelandă sau Australia, adică locurile în care proteste ale camionagiilor fie au avut loc, fie sunt în desfășurare sau urmează să aibă loc.

Protestul continuă

Între timp, protestul din Ottawa continuă, într-o atmosfera tensionată, după ce un judecător le-a interzis camionagiilor să mai claxoneze, iar oficialii din oraș au declarat că firmele locale de tractare au refuzat să-i ajute să mute camioanele care staționează pe străzile din centrul capitalei.

În plus, protestatarii au blocat două poduri importante care fac legătura dintre Canada și Statele Unite, unul ce leagă Michigan de Ontario, altul care unește Alberta de Montana, dând peste cap traficul comercial și de persoane dintre cele două țări.

„Freedom Convoy” (Convoiul Libertății) a început ca o mișcare împotriva mandatelor obligatorii introduse de Canada privind vaccinurile pentru camionagii care traversează frontieră cu America, dar s-a transformat într-o revoltă de amploare împotriva măsurilor de sănătate publică și a guvernului progresist condus de premierul Trudeau.

Această după ce, de la începutul pandemiei, canadienii s-au confruntat cu unele dintre cele mai dure restricții anti-COVID din lume, inclusiv cu lockdown-uri prelungite și închiderea de restaurante, baruri, săli de sport etc., dar și cu introducerea pașaportului de vaccinare și restricții importante pentru cei nevaccinații (Ontario, Quebec). Măsurile au fost luate la nivelul fiecărei provincii și fiecărui teritoriu, care sunt responsabile de gestionarea sistemelor proprii de sănătate.

La nivel federal, guvernul a impus restricții de călătorie peste hotare, atât pentru canadieni, cât și străinilor, care încă sunt valabile în diferite grade. În plus, executivul condus de Trudeau a implementat recent obligativitatea prezentării dovezii de vaccinare pentru șoferii canadieni de camioane și tiruri care merg în Statele Unite sau se întorc de-acolo. În cazul în care nu sunt vaccinați, aceștia trebuie să intre în carantină până la aflarea rezultatului. (O măsură similară au luat și autoritățile din Washington pentru camionagii americani care se deplasează în/din Canada).

Acest mandat impus camionagiilor canadieni a reprezentat și motivul care a declanșat protestul inițial. După un marș care a durat o săptămână, camioanele și tirurile plecate din diferite orașe din Canada au ajuns la Ottawa, în fața Parlamentului federal.

Protestatarii – susținuți de o coaliție a camionagiilor și de grupuri conservatoare – au blocat centrul orașului Ottawa, unde primarul a declarat starea de urgență.

Demonstranții afirmă că mandatele de vaccinare impuse de guvernul Trudeau nu erau necesare, în condițiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinați cu două doze anti-COVID (la fel că și aproape 80% din întreaga populație a țării). Mai mult, conform unor informații, executivul federal nu pare să se fi bazat pe nicio cercetare științifică atunci când a impus acest mandat controversat.

În plus, prim-ministrul Trudeau a fost acuzat de ipocrizie crasă, după ce în spațiul public au apărut mesajele laudative despre șoferii de tir pe care el le-a postat în timpul pandemiei. Brusc, acești șoferi care au menținut deschise ramuri întregi ale economiei canadiene și au aprovizionat populația cu mâncare, benzină și alte produse necesare, nu mai sunt esențiali în opinia premierului liberal, afirmă criticii lui.

Un alt reproș adus lui Trudeau este acela că a exagerat pericolul reprezentat de demonstranți, el și familia lui fiind duși înainte de sosierea manifestanțiilor într-un adăpost secret. Ulterior, premierul a comentat și informațiile vehiculate de unele media, potrivit cărora armata ar putea fi trimisă să elibereze zona de protestatari, afirmând că nu va face acest lucru „pentru moment.” O afirmație care a inflamat și mai mult spiritele printre cei care acuză cabinetul liberal că se folosește de pandemie pentru a abuza de puterile sale.

Marți s-a produs prima fisură majoră în rândul administrației liberale, după ce un parlamentar federal provenit din Quebec a criticat abordarea premierului Trudeau și modul în care politicile acestuia au divizat și stigmatizat canadienii prin politizarea mandatelor de vaccinare și a restricțiilor împotriva COVID-19.

„Atât tonul, cât și politicile guvernului meu s-au schimbat drastic în ajunul și în timpul ultimei campanii electorale,” a spus Joel Lightbound. „S-a luat decizia de a împărți, de a diviza și de a stigmatiza. Mă tem că această politizare a pandemiei riscă să submineze încrederea publicului în instituțiile noastre de sănătate publică.”

Lightbound a insistat că nu este singurul membru al echipei lui Trudeau care simte, în diferite grade, așa cum se simte el.

Comentând afirmățiile tranșante ale lui Lightbound, analiștii au notat că devierea de la politica oficială a propriul partid pe o problemă atât de importantă este o raritate în politica canadiană, mai ales când partidul este la putere. Este un semn al unei situații delicate, dar și un avertisment pentru Trudeau.