Locuințele din Cluj, SUPRAEVALUATE cu nesimțire de dezvoltatori. Un apartament de 130.000 de euro valorează, în realitate, cu 30.000 de euro mai puțin!
Prețurile locuințelor din bula imobiliară a Clujului nu sunt neapărat cele reale. Economistul Iancu Guda e explicat că, dacă pe un apartament se cere o anumită sumă, nu înseamă că aceea e și valoarea reală. De cele mai multe ori, dezvoltatorii, în cârdășie cu agențiile imobiliare, umflă artificial prețurile cu până la 30%.
Jungla imobiliară din Cluj-Napoca pare că nu are limite, mai ales în condițiile în care apartamentele sunt supraevaluate de vânzători, la prețuri mult mai mari decât ar fi normal.
Analistul economic Iancu Guda a vorbit, la Digi24, despre situații concrete privind prețul cu care se vinde un apartament de 55 metri pătrați în București – între 100.000 și 110.000 de euro și unul similar în Cluj-Napoca – până la 130.000 de euro. Guda a arătat de ce este vorba despre o supraevaluare în ambele cazuri și a precizat că, de fapt, un astfel de apartament ar costa în realitate cu 30.000 de euro mai puțin.
„Prețul real înseamnă ce vezi în piață, dar trebuie să fim conștienți de valoarea reală. Dacă s-a vândut recent un apartament la un preț similar nu înseamnă că dacă cumpărăm la același preț e ok, că asta e valoarea de piață. În 2021 cererea a crescut foarte mult s-au luat 21 miliarde de lei credite ipotecare și toate au dus la creșterea prețurilor în contextul în care oferta a fost mai mică. Valoarea oricărui activ este cât produce de fapt”, a explicat analistul.
Acesta a ar[tat cum trebuie calculată valoarea reală a unei locuințe.
„În cazul unui apartament, cât produce? Vorbim în acest caz de chirie. Să fim conștienți cu cât l-am putea închiria – chiar dacă nu o facem – pentru că asta ne da valoarea. Luăm chiria lunară, știm cât se pate încasa,
» Aflați mai multe informații aici.